Γιατί οι σκαντζόχοιροι έχουν βελόνες; Χρησιμεύουν σε κάτι;
(Ρωτάει ο Γιώργος από την Άνοιξη)
Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς το γιατί οι σκαντζόχοιροι είναι τόσο αξιαγάπητοι και φωτογενείς, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι είναι καλυμμένοι με αγκάθια. Ίσως να είναι οι μακρουλές μυτούλες τους, που τους δίνουν το ιδανικό προφίλ για φωτογραφίες!
Πρόκειται για ιδιαίτερα όμορφα ζωάκια, αν και είναι αδύνατο να τα χαδέψει κάποιος, καθώς ο σκαντζόχοιρος κουβαλάει στην πλάτη του περίπου 30.000 βελόνες σε διάφορα μήκη. Είναι όλες τους κοφτερές, χωρίς καμμιά εξαίρεση! Από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες. Οι μικρές βρίσκονται στην ουρά του και οι μεγαλύτερες στην πλάτη και στα πλευρά του.
Κάθε ζώο έχει αναπτύξει κάποια όπλα για να μπορεί να αμύνεται. Ο σκαντζόχοιρος διάλεξε τις βελόνες, πράγμα που τον κάνει να μοιάζει με το φυτό κάκτο! Οι βελόνες του είναι πολύ αιχμηρές και σκληρές, και όταν αποφασίσει να τις εκτοξεύσει, τότε αγκυλώνονται και εισχωρούν στο δέρμα του θύματος! Πρόκειται για τρίχες που έχουν γίνει σκληρές με κερατίνη. Τα αγκάθια αυτά δεν έχουν δηλητήριο και, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από το ζώο. Καθώς ο σκαντζόχοιρος μεγαλώνει, κατά το πρώτο έτος της ηλικίας του, χάνει τα απαλά αγκάθια που είχε κατά τη γέννησή του και τα αντικαθιστά με μεγαλύτερα και σκληρότερα.
Βέβαια ο σκαντζόχοιρος δεν επιτίθεται αμέσως. Πρώτα προειδοποιεί απειλητικά, χτυπώντας την ουρά του και τρίζοντας τις βελόνες, και αρκετές φορές ψεκάζει κιόλας με σταγονίδια που μυρίζουν άσχημα! Σηκώνει τις βελόνες του όταν είναι θυμωμένος ή νιώθει ότι απειλείται. Όλοι οι σκαντζόχοιροι μπορούν να τυλιχτούν σε σφιχτή μπάλα, και με τη βοήθεια υποδόριων μυών να κάνουν τα αγκάθια τους να πεταχτούν προς τα έξω
Γι’ αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ παιδιά, όταν βρούμε σκαντζόχοιρο είμαστε πολύ προσεκτικοί!
Η αγορά κατοικίδιων σκαντζόχοιρων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πάντως είναι δύσκολο να έχει κανείς οικόσιτους σκαντζόχοιρους, γιατί παρουσιάζουν μικρή αντίσταση στις αλλαγές κλίματος και θερμοκρασίας και δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε κλειστό περιβάλλον.
Επειδή είναι δραστήριο ζώο στη φύση, χρειάζεται μεγάλο χώρο και τροχό για να ασκείται κι αν είναι δυνατόν πολλαπλά επίπεδα στο περιβάλλον του. Μπορεί να φάει τροφή για γάτες ή νυφίτσες υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε λίπος, έντομα, φρούτα και λαχανικά, αλλά όχι γαλακτοκομικά, γιατί είναι δυσανεκτικός στη λακτόζη και μπορούν να κλονίσουν σοβαρά την υγεία του ή και να τον σκοτώσουν.
Γιατί δεν πέφτουν οι άνθρωποι που ζουν στην άλλη πλευρά της γης στο κενό; Γιατί δεν περπατάνε με το κεφάλι προς τα κάτω;
(Ρωτάει ο Παναγιώτης από τον Ταύρο.)
Όλα εξαρτώνται από το σημείο που κανείς βλέπει τα πράγματα. Αν μπορούσαμε να δούμε τη γη από μακριά- ας πούμε από το διάστημα- πώς θα έμοιαζαν οι άνθρωποι επάνω της ;
Ας το φανταστούμε λίγο…Θα έμοιαζε τότε η γη με μια τεράστια υφασμάτινη μπάλα και επάνω της θα ήταν καρφωμένες καρφίτσες. Ξέρετε, σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι μοδίστρες. Εμείς, οι άνθρωποι θα ήμασταν καρφωμένοι στο χώμα!
Η βαρύτητα είναι αυτή που επιτρέπει στις «καρφίτσες-ανθρώπους» να στέκονται όρθιοι. Διαφορετικά θα είμασταν άλλοι με το κεφάλι κάτω, άλλοι στον αέρα ή στο πλάι.
Η βαρύτητα είναι η δύναμη που κάνει τα σώματα να έλκονται μεταξύ τους. Όσο μεγαλύτερη η διαφορά του μεγέθους ανάμεσα σε δύο σώματα, τόσο πιο δυνατά το μεγαλύτερο σώμα έλκει το μικρότερο.
Επειδή είναι στρογγυλή η γη, η βαρύτητα είναι παντού η ίδια. Σε όλη την επιφάνεια της Γης, όπου και εάν σταθούμε, στην μια ή στην άλλη πλευρά, η έλξη που ασκεί επάνω μας η Γη είναι παντού η ίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα αντικείμενο που πετάμε από ψηλά, πάντα ξαναπέφτει. Για τον ίδιο λόγο, τα ποτάμια που διασχίζουν τα βουνά, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση, πάντα καταλήγουν στη θάλασσα.
Η ίδια δύναμη- η Βαρύτητα-είναι αυτή που κάνει το φεγγάρι να γυρίζει γύρω από τη γη, τη Γη γύρω από τον Ήλιο, χωρίς να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο!
Γράφει η Μαίρη Στραβοράβδη
ifeelkid team
kids internet radio