Γιατί εφευρέθηκε η πένα με ανταλλακτικό μελάνι (στυλό);
Η μελάνη εφευρέθηκε γύρω στα 2600 π.Χ. στην Κίνα και την Αίγυπτο. Πότε εφευρέθηκε το μελανοδοχείο δεν είναι ακριβώς γνωστό. Τα αρχαιότερα μελανοδοχεία ήταν απλά κέρατα βοδιού, ενώ διασώζονται πρώτα χάλκινα διακοσμημένα μελανοδοχεία από την ρωμαϊκή αρχαιότητα. Την εποχή του μεσαίωνα το μελανοδοχείο συχνά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιτυχημένων εμπόρων και τεχνιτών.
Το 1884 εφευρέθηκε η πένα με μελάνι.
Ήταν μια πένα που στο εσωτερικό της είχε μελάνι μέσα σε μια αμπούλα. Μέχρι τότε οι άνθρωποι για να γράφουν βουτούσαν την πένα τους στο μελανοδοχείο. Αυτό ήταν πολύ κουραστικό και χρονοβόρο.
Τα στυλό όπως τα ξέρουμε σήμερα.
Σε ένα σωληνάριο μέσα στο στυλό βρίσκεται παχύρρευστο μελάνι το οποίο κολλάει πάνω σε μια μικρή μεταλλική μπάλα, που βρίσκεται στην άκρη του στυλό. Καθώς το στυλό κινείται πάνω στο χαρτί, η μπάλα κυλάει και αφήνει το μελάνι που υπάρχει πάνω της ως αποτύπωμα, ενώ την ίδια στιγμή νέο μελάνι κολλάει πάνω της, από την πάνω πλευρά. O Ούγγρος Λάζλο Γιόζεφ Μπιρό (László József Bíró) θεωρείται ως εφευρέτης του σύγχρονου στυλό, ενώ ο Γάλλος Μαρσέλ Μπικ (Marcel Bich) το απλοποίησε και το πούλησε σε μεγάλες ποσότητες με το όνομα BIC.
Το στυλό που δεν τελειώνει ποτέ!
Το InkLess Metal Beta Pen, είναι ένα στυλό με το οποίο γράφεις και γράφεις και γράφεις, δίχως να χρειάζεται μελάνι, και αυτό χάρη στο μύτη που διαθέτει από ένα ειδικό μεταλλικό κράμα. Καθώς γράφετε, μικροποσότητες από αυτό το μέταλλο αποτίθενται στο χαρτί.
Μη ξεγελαστείτε όμως, γιατί αν και έχει το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα με αυτά ενός μολυβιού, οτιδήποτε γράψετε θα είναι μόνιμο και δε θα διατρέχει το κίνδυνο να μουτζουρωθεί.
Ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται ούτε ξύσιμο η μύτη, αλλά ούτε και γέμισμα με κάποιου είδους μελάνι θα είναι σίγουρα το τέλειο δώρο για οποιονδήποτε ασχολείται με το σκίτσο ή ακόμα για σας τους ίδιους να έχετε ένα «μολύβι» που δύσκολα θα σας προδώσει ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Προσοχή όμως, επειδή διαθέτει μικροποσότητα μολύβδου δε θα ήταν και ότι καλύτερο για μικρά παιδιά, μη τυχόν και το βάζουν στο στόμα συνέχεια!
Καλό γράψιμο!
ifeelkid team
kids internet radio