Γιατί πρέπει να βάλω σιδεράκια;
(Ρωτάει η Βάνα από το Χαιδάρι)
Με τα χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να αποκτούν στόμα μικρότερου μεγέθους, αφού άρχισαν να τρώνε μαλακότερες τροφές!!!
Ωστόσο, τα μόνιμα δόντια τους συνέχισαν να είναι μεγάλα σε μέγεθος και πολλά σε αριθμό. Σε ένα μικρό επομένως στόμα τα δόντια συνωστίζονται και στραβώνουν. Έτσι οι άνθρωποι για λόγους υγείας και εμφάνισης τα φορούν για να αποκτήσουν ένα όμορφο υγιές χαμόγελο.
Θα πρέπει να ξέρεις ότι πολλά παιδάκια αλλά και μεγάλοι φορούν σιδεράκια. Μάλιστα υπάρχουν σιδεράκια σε υπέροχα χρώματα για να διαλέξετε αυτά που σας αρέσουν!!!!
Ίσως στην αρχή δυσκολευτείς λίγο αλλά πολύ σύντομα θα τα συνηθίσεις.Το φαγητό είναι συνήθως μία δύσκολη υπόθεση τις πρώτες ημέρες. Καλό θα ήταν τον πρώτο καιρό να τρως μαλακές τροφές, όπως ζυμαρικά, σούπες, γιαούρτι και απέφευγε να δαγκώνεις με τα μπροστινά σου δόντια.
Πολύ σύντομα θα δεις τα θετικά αποτελέσματα και θα δείχνεις σε όλους τα υπέροχα σιδεράκια σου!!!! Και λίγο αργότερα, τα υπέροχα δόντια σου!!!
Γιατί έχει αλάτι η θάλασσα; Γιατί κάποιες θάλασσες είναι πιο αλμυρές από άλλες;
(Ρωτάει η Πόπη από το Περιστέρι)
Όλοι ξέρουμε πως η θάλασσα είναι αλμυρή. Γιατί όμως; Πρέπει να πάμε χρόνια πίσω για να βρούμε τα αίτια αυτού του φαινομένου. Ας τα πάρουμε από την αρχή…
Πριν πολλά –πολλά χρόνια δεν υπήρχαν ωκεανοί και ο στερεός φλοιός της γης είχε θερμοκρασία πολύ πάνω από τους εκατό βαθμούς. Ζέστη, πολύ ζέστη, αβάσταχτη!!!! Η γη περιβαλλόταν από μία ατμόσφαιρα με διάφορα αέρια… ‘Όταν η γη έφτασε τους εκατό περίπου βαθμούς οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα υγροποιήθηκαν και δημιουργήθηκαν καταρρακτώδεις βροχές. Οι βροχές αυτές καθώς ξέπλεναν τον φλοιό της γης, παρέσυραν άλατα από τα πετρώματα της γης.
Έτσι εμπλουτίστηκαν οι πρωτόγονοι αυτοί ωκεανοί με τα άλατα που βρίσκουμε σήμερα, με κυρίαρχο το χλωριούχο νάτριο, το κοινό μας αλάτι. Όταν η θερμοκρασία της γης έπεσε κι άλλο, τα άλατα του φλοιού της γης δεν είχαν πια την απαραίτητη θερμοκρασία για να τα ξεπλύνει η βροχή ή τα ποτάμια. Έτσι, έπαψαν οι ωκεανοί και οι θάλασσες να εμπλουτίζονται σε άλατα. Με άλλα λόγια η συνολική ποσότητα των αλάτων στους ωκεανούς και τις θάλασσες είναι από τότε σταθερός.
Όμως, όπως πολύ σωστά παρατηρείς, ανάλογα με την περιοχή αλλάζει η ποσότητα αλατιού στο νερό. Και από εποχή σε εποχή, πάλι αλλάζει η ποσότητα αλατιού στη θάλασσα. Στους ωκεανούς και τις θάλασσες η εξάτμιση του νερού αυξάνει και η βροχόπτωση μειώνει το αλάτι στη θάλασσα!!!
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα : Σε μια κατσαρόλα με νερό έχετε προσθέσει μια ποσότητα αλάτι. Αν εξατμίσετε νερό από την κατσαρόλα τότε η μεν αρχική ποσότητα αλατιού στην κατσαρόλα θα μείνει η ίδια, θα αλλάξει όμως η αλατότητά της, δηλαδή η συγκέντρωση αλατιού. Αν πάλι προσθέσετε νερό στην κατσαρόλα, τότε πάλι η ποσότητα αλατιού μένει η ίδια, μειώνεται όμως η αλατότητα, γλυκαίνει το νερό της κατσαρόλας!!!!
Γράφει η Μαίρη Στραβοράβδη
ifeelkid team
kids radio online