Για κάποια ζευγάρια, οι διαφωνίες μπορούν να είναι πολύ σέξι και να οδηγούν στο κρεβάτι με πάθος, ενώ για άλλους, οι διαφωνίες και οι καβγάδες σημαίνουν μόνο πόνο και μίσος.
Αν αναρωτιέστε γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική αντίδραση στο ίδιο θέμα, η απάντηση είναι μία: Η εμπιστοσύνη που αισθάνεστε στη σχέση σας.
Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ζευγάρι, κάθε πρόβλημα μπορεί να συζητηθεί, οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να έρθει στο φως όσο δύσκολο κι αν μοιάζει να είναι. Οι σύντροφοι που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, όσο κι αν διαφωνήσουν, μαλώσουν ή θυμώσουν, μόλις κοπάσει η «καταιγίδα» των συναισθημάτων τους, θα αισθανθούν και πάλι δυνατοί, ίσως περισσότερο και από πριν, στη σχέση τους.
Αν όμως στην άκρη του μυαλού σας, ο χωρισμός ή το διαζύγιο αποτελεί μια πιθανή επιλογή, αυτό είναι ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη στη σχέση σας βρίσκεται σε χαμηλά για την… εποχή επίπεδα.
Υπάρχουν τομείς στη ζωή μας, όπως ίσως η δουλειά μας ή οι φίλοι μας, όπου νοιώθουμε ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Ξέρεις δηλαδή ότι αν δουλέψεις σκληρά, θα έχεις τα προβλεπόμενα αποτελέσματα.
Στις σχέσεις όμως δεν έχει κανείς ποτέ τον απόλυτο έλεγχο. Το καλύτερο που μπορείς να έχεις στη σχέση είναι επιρροή. Εάν πιστεύεις ότι μπορείς να ελέγξεις τον σύντροφό σου, θα απογοητευτείς. Εάν περιμένεις από τον σύντροφό σου να είναι ή να κάνει πράγματα με τον τρόπο που εσύ θέλεις, τότε θα τον κάνεις να νοιώσει ότι κρίνεται διαρκώς και το πιθανότερο είναι να σταματήσει να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σου. Και εάν προσπαθήσεις να του επιβάλλεις κάποια πράγματα που εκείνος δεν θέλει, το βέβαιο είναι ότι θα τον δεις να αντιδράει και το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να οδηγηθείτε έτσι στην ευτυχία.
Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, αυτό που έχεις είναι επιρροή.
Είναι κακό αυτό; Όχι απαραίτητα.
Γιατί ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό των σχέσεων (του να μη ζεις διαρκώς στην απόλυτη ασφάλεια αλλά να πρέπει να εφεύρεις τρόπους να προσεγγίσεις τον αγαπημένο σου) φέρνει μαζί του το ενδιαφέρον, τον αυθορμητισμό και τη δραστηριοποίηση που απαιτεί κάθε επιτυχημένη και ευτυχισμένη σχέση.
Οι συντροφικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα από τα τρία παρακάτω επίπεδα (ή σε κάποιο ενδιάμεσο επίπεδο):
ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΤΟ: ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ
Η εγωιστική αγάπη ονομάζεται και «Η αγάπη του μωρού» και σημαίνει ότι οι ατομικές ανάγκες του ενός συντρόφου μόνο είναι η προτεραιότητα. Τη λέμε αγάπη του μωρού γιατί μοιάζει με το μωρό που απαιτεί το γάλα του όταν πεινάει, και το θέλει εδώ και τώρα ακόμα κι αν χρειαστεί να σηκώσει όλη τη γειτονιά στο πόδι.
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ
Αυτή η αγάπη σημαίνει ότι ο ένας σύντροφος δίνει αγάπη μόνο στην περίπτωση που ο άλλος σύντροφος καλύπτει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του πρώτου. Πρόκειται για το γνωστό εμπορικό αλισβερίσι. Σου δίνω πέντε και περιμένω να πάρω πίσω πέντε. Γνωστή ατάκα σχέσεων αυτού του επιπέδου είναι: «Σε πλένω, σε φροντίζω, σου σιδερώνω και εσύ δεν μπορείς να με πας σε αυτό το ταξιδάκι που τόσο καιρό σου ζητάω; Θα δεις κι εγώ τώρα!»
ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΡΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ
Σε αυτό το επίπεδο παρατηρούμε ότι ο ένας σύντροφος έχει ως προτεραιότητα τον άλλον, ενώ οι ανάγκες του ενός συντρόφου κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή του άλλου ο οποίος φροντίζει να τις ικανοποιεί απόλυτα και άμεσα, με χαρά. Σ’ αγαπώ δηλαδή με τον τρόπο που θέλεις γιατί αυτό είμαι (αγάπη) και όχι γιατί περιμένω από εσένα ανταλλάγματα.
Ο στόχος για κάθε συντροφική σχέση είναι να βρεθεί στο Επίπεδο Τρία εφόσον μόνο σε εκείνο το επίπεδο μπορούμε να βρούμε την ευτυχία και την ικανοποίηση μακροπρόθεσμα.
ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ:
Είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε:
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα η σχέση σας; Πως γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε αυτό το επίπεδο; Τι κάνετε εσείς και τι ο σύντροφός σας; Πως θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη σχέση σας και να ανεβείτε επίπεδο;
Στη συνέχεια σκεφτείτε προσεκτικά και καταγράψτε τρόπους που θα λειτουργούσαν σωστά για εσάς και τη σχέση σας ώστε να προσπαθήσετε να την ανεβάσετε στο επόμενο επίπεδο αγάπης. Θα είναι το ομορφότερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας, στον σύντροφό σας και σε όλους όσους βρίσκονται γύρω σας.
ifeelkid team
kids internet radio