Η ΑΜΕΛΙ ΑΠΑΝΤΑ- ΓΙΑΤΙ έχουμε κακές συνήθειες; Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό???
-ΓΙΑΤΙ καπνίζουν οι μεγάλοι αφού ξέρουν ότι δεν κάνει καλό στην υγεία τους; Ρωτάει η Βάσω από Ηλιούπολη.
Και βέβαια μιλάς πολύ σωστά! Το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια, που οι μεγάλοι ξεκίνησαν κάποια στιγμή στη ζωή τους, όταν ήταν νεώτεροι… Δύσκολα ξεκινάς το κάπνισμα σε μεγάλη ηλικία. Εκεί γύρω στην εφηβεία όμως, που είναι μια εποχή που νιώθουμε ευάλωτοι, είναι πιθανό να ξεκινήσουμε το κάπνισμα. Εξ άλλου καπνίζουν και αρκετοί φίλοι μας… Οπότε- στην προσπάθειά μας να ενταχθούμε σε παρέες συνομηλίκων και να γίνουμε δεκτοί αλλά και να μοιάζουμε με τους άλλους- το δοκιμάζουμε. Άλλωστε δείχνουμε μεγαλύτεροι καπνίζοντας, ελεύθεροι και ανεξάρτητοι.
Πόσο λάθος είναι αυτό, το καταλαβαίνουμε αρκετά αργότερα. Το κάπνισμα σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 10 δευτερόλεπτα!!!
Το ξέρουμε όλοι, όμως το κάπνισμα στο μεταξύ έχει γίνει από συνήθεια, εξάρτηση. Έτσι ο οργανισμός συνηθίζει γρήγορα στη νικοτίνη, η οποία περνά στο αίμα, και θέλουμε ξανά και ξανά να καπνίσουμε… Νομίζουμε ότι κάτι μας λείπει και αναζητούμε το τσιγάρο για να νιώσουμε γεμάτοι. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και διαφέρει πολύ από την πραγματικότητα.
Καλό είναι να μην αρχίσουμε ποτέ το κάπνισμα. Να βρούμε άλλες δραστηριότητες που να μας προσφέρουν χαρά και χαλάρωση. Γιαυτούς που το έχουν ήδη ξεκινήσει να τους πούμε ότι υπάρχουν ειδικά ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος σε πολλά δημόσια Νοσοκομεία και μπορούν να ζητήσουν βοήθεια εκεί. Πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθηθεί από τα οργανωμένα αυτά κέντρα.
-ΓΙΑΤΙ πέφτουν τα φύλλα των δένδρων το φθινόπωρο; Πονάνε τα δένδρα όταν πέφτουν τα φύλλα; Ρωτάει η Μαρίνα από την Άνοιξη.
Παρατηρώντας τα δένδρα το χειμώνα, τα βλέπουμε χωρίς πλούσιο ή καθόλου φύλλωμα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που τα παρατηρούμε καταπράσινα και ζωντανά. Σταδιακά, από το καλοκαίρι προς το χειμώνα, τα φύλλα αρχίζουν να καφετίζουν ή να κιτρινίζουν και στο τέλος εγκαταλείπουν το δένδρο που τα φιλοξένησε. Αυτό γίνεται για έναν σημαντικό λόγο: το δένδρο προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες, δηλαδή κάνει οικονομία δυνάμεων το χειμώνα. Και εξηγούμαι: το χειμώνα το φως- που τόσο το έχουν ανάγκη τα φυτά- λιγοστεύει. Αν δεν έριχνε τα φύλλα του δεν θα μπορούσε το δένδρο να ζήσει, ακριβώς επειδή τα περισσότερα φύλλα χρειάζονται και περισσότερο ήλιο, που τον χειμώνα δεν υπάρχει. Έτσι τα δένδρα προσαρμόζονται με την εποχή.
Να προσθέσω ότι εάν υπάρχουν και δυνατοί άνεμοι, τότε χάνεται η υγρασία του δένδρου και το δένδρο θα κινδύνευε σοβαρά να ξεραθεί. Ρίχνοντας όμως τα φύλλα, έτσι απλά, μικραίνει η συνολική επιφάνεια του δέντρου που μένει εκτεθειμένη στον αέρα και το δέντρο μπορεί να κρατήσει την υγρασία του μέσα στα κλαδιά και στον κορμό.
Βεβαίως, την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα φύλλα φωτοσυνθέτουν το φως και σε συνδυασμό με τα συστατικά που παίρνουν από το έδαφος, τα δέντρα αναπτύσσονται και πρασινίζουν ξανά.
Τα δένδρα δεν πονούν όταν τα φύλλα τους πέφτουν.
Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα δέντρα δεν πονάνε. Πόνος σημαίνει τραυματισμός, και ο τραυματισμός αυτός γίνεται αντιληπτός με το νευρικό σύστημα. Ένα σύστημα που έχουν μόνο οι άνθρωποι. Φυσικά, το δέντρο δεν έχει νευρικό σύστημα, άρα δεν πονάει με την έννοια που ορίζουμε τη λέξη πόνος. Ένα ξεραμένο φύλλο πέφτει επειδή το ίδιο το δένδρο του έδωσε την άδεια να πέσει!!! Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Τα δένδρα την Άνοιξη θα ανθίσουν ξανά!!!
Έχω να σας προτείνω να διαβάσετε ένα υπέροχο βιβλίο του Λέο Μπουσκάλια- Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ-εκδόσεις Γλάρος. Μια ιστορία ζωής για όλες τις ηλικίες… και καλή διασκέδαση!!!
Γράφει η Μαίρη Στραβοράβδη
ifeelkid team
kids radio online