Στα οκτώ μου χρόνια, έζησα στην Αμερική για έναν περίπου χρόνο. Μια γεύση που ανακάλυψα εκεί, είναι τα καραμελωμένα μήλα. Ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου και την γεύση της τραγανής καραμέλας, σε συνδυασμό με το γλυκό μήλο… Περνώντας τα χρόνια, άρχισα να φτιάχνω μόνη μου αντίστοιχα μήλα. Μετά απέκτησα παιδιά, και όποτε έβρισκα ευκαιρία, αγόραζα μερικά από τους πλανόδιους που τα πουλάνε έξω από μεγάλα πάρκα διασκέδασης!
Καταλαβαίνετε ότι είναι από τις γεύσεις που με συγκινούν ακόμα…Εδώ σας προτείνω μια παραλλαγή τους, με καραμέλα βουτύρου. Αυτά τα μήλα, είναι καλυμμένα με μαλακή, χρυσή καραμέλα, και μπορείτε να τα κόψετε και σε φέτες για να τα σερβίρετε-στα 4. Μπορείτε επίσης-όπως έχω κάνει κι εγώ εδώ-να βουτήξετε τις άκρες τους μέσα σε αλεσμένους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Ιδανικά φτιάξτε τα με βιολογικά μηλαράκια, που είναι και πιο μικρά, αλλά και πιο ασφαλή, μιας και καταναλώνουμε και την φλούδα τους.
Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο καραμέλας ιδανικά, αλλά η συνταγή είναι πολύ απλή και σχετικά γρήγορη.
Προσαρμοσμένη συνταγή από εμένα, από το βιβλίο: “Sugar Baby” της Gesine Bullock-Prado.
ΥΛΙΚΑ:
- 8 κόκκινα μήλα-βιολογικά κατά προτίμηση
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1/2 κούπα σιρόπι γλυκόζης
- 1 κγ αλάτι
- 1 βανίλια
- 170 γρ βούτυρο
- αλεσμένα αράπικα φυστίκια για το γαρνίρισμα, ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας!
- 8 στικ για γλυφιτζούρια, ή καλαμάκια για σουβλάκια
ΟΔΗΓΙΕΣ:
- Πλένετε και στεγνώνετε πολύ καλά τα μήλα. Τοποθετήστε τα επάνω σε χαρτί κουζίνας για να είστε σίγουροι ότι δεν κράτησαν νερό και υγρασία.
- Αφαιρέστε το κοτσάνι τους, και τοποθετήστε τα στικ, προσέχοντας να μην τρυπήσετε την άλλη πλευρά τους. Ετοιμάστε τον πάγκο σας στρώνοντας τον με αντικολλητικό χαρτί. Ετοιμάστε και τους ξηρούς καρπούς σας, τοποθετώντας τους σε βαθύ πιάτο.
- Σε βαθύ κατσαρολάκι, και πάνω από χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε την ζάχαρη, το σιρόπι και το αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
- Δυναμώνετε την φωτιά σε μέτρια, και τοποθετείτε το ειδικό θερμόμετρο καραμέλας. Ζεσταίνετε μέχρι τους 310 βαθμούς Φαρενάιτ, ή 154 Κελσίου. Εάν δεν έχετε το ειδικό θερμόμετρο, παρατηρήστε την φωτογραφία για να καταλάβετε πως πρέπει να δείχνει η καραμέλα σας-θα βράζει έντονα και θα σχηματιστούν πολλές φούσκες. Εγώ την προτιμώ ξανθή, αλλά μπορείτε να την βράσετε για λίγη ακόμα ώρα για πιο σκούρα καραμέλα.
- Παράλληλα, ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι την κρέμα γάλακτος, και την ανακατεύετε με την βανίλια. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, σβήνετε την φωτιά.
- Όταν η καραμέλα σας είναι έτοιμη, σβήστε το μάτι, και προσθέστε με προσοχή την κρέμα. Θα αφρίσει αρκετά, οπότε κάντε ένα βήμα πίσω μέχρι να ηρεμήσει! Προσθέστε το βούτυρο, και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
- Βουτήξτε τα μήλα ένα ένα μέσα στην καραμέλα, και στριφογυρίστε τα απαλά, να καλυφθούν εντελώς. Κρατήστε τα λίγο κάθετα για να στάξει η πολλή εξτρα καραμέλα, και αμέσως μετά, βουτήξτε την άκρη τους μέσα στους ξηρούς καρπούς. Τοποθετήστε τα στο αντικολλητικό χαρτί, και αφήστε τα να κρυώσουν για 2-3 ώρες. Θέλουμε να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.
- Συντηρούνται για αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου.
Πηγή : www.gourmelita.blogspot.gr
iFeelKid team
kids internet radio