Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε!
Αυτή η σκέψη περνούσε πολλές φορές από το μυαλό μου στη διάρκεια της ημέρας, αλλά την έδιωχνα, καθώς οι ανάγκες της καθημερινότητας και του μικρού πρίγκιπα βεβαίως-βεβαίως ήταν τόσες πολλές, και που καιρός για οργάνωση! Οι λιγοστές στιγμές ξεκούρασης ήταν τόσο λίγες που τις θυμάμαι ελάχιστα. Όχι, χρόνος για ξεκούραση δεν υπήρχε. Μόνο χρόνος για κούραση! Ούτε για οργάνωση. Και μέχρι ο μικρός μου πρίγκιπας να κάνει τα πρώτα του βήματα- εκεί γύρω στο χρόνο- ζούσαμε σε ένα ημι-χάος!
Στο χρόνο επάνω, αρχίσαμε να παίρνουμε ανάσες ανακούφισης. Οι πρώτες δυσκολίες είχαν περάσει. Ακολουθούσαν βέβαια οι δεύτερες, αλλά τότε δεν το ξέραμε ακόμη!
Ας σοβαρευτούμε όμως. Όλο και περισσότερο, καθώς περνούσε ο καιρός, καταλαβαίναμε ότι η τάξη και η οργάνωση θα έκανε τη ζωή μας ευκολότερη. Η ακαταστασία, ιδιαίτερα των παιδιών έχει απόλυτη σχέση με το δικό μας τρόπο σκέψης. Το «δεν υπάρχουν τα χρήματα για να οργανωθούμε σωστά» ήταν μια σκέψη καλά ριζωμένη στο μυαλό μας. Αυτό ήταν και το πρώτο εμπόδιο που έπρεπε να υπερπηδήσουμε.
Κοιτάζοντας τα περιοδικά με όλα αυτά τα ιδανικά σπίτια, δωμάτια, κουζίνες κλπ. η αναβλητικότητά μας ξεχύλιζε από παντού. Πόσο όμορφα, ελκυστικά και κομψά ήταν όλα αυτά τα χρωματιστά πλαστικά κουτιά/ράφια/συρταριέρες/έπιπλα. Θα μαζεύαμε χρήματα και τότε θα τα παίρναμε και ΘΑ τακτοποιούσαμε τα πάντα. Πέρασε αρκετός χρόνος μέχρι να καταλάβουμε ότι το «θα» ενίσχυε την αναβλητικότητά μας. Όλα αυτά ήταν πράγματι όμορφα, όχι όμως απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε την ακαταστασία.
Έτσι, αρχίσαμε να πετάμε τα άχρηστα πράγματα. Μαμάδες , Μπαμπάδες σίγουρα καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Βρήκαμε μερικά άδεια χαρτόκουτα, συγκεντρώσαμε ότι δεν χρειαζόμασταν και τα διώξαμε από το σπίτι. Σας πληροφορώ ότι κάναμε θαύματα χωρίς να ξοδέψουμε τίποτα. Αργότερα, αγοράσαμε και πολύ όμορφα πλαστικά κουτιά αποθήκευσης- ξέρετε από αυτά που μπαίνουν το ένα πάνω στο άλλο- και όλα καλά!
Φροντίστε να κάνετε πρώτα την ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Αν καθυστερείτε σκεπτόμενοι ότι αργότερα θα μπορέσετε να κάνετε κάτι καλύτερο, ενισχύετε ένα τρόπο σκέψης που σας δυσκολεύει τη ζωή!
Και άρχισε να μπουσουλάει και μετά να περπατάει και να μιλάει. Και όλα μέσα στο σπίτι έγιναν τα «δικά του» παιχνίδια. Ήταν έτοιμο για περισσότερα πράγματα, από ταινίες, μέχρι ρούχα και παπούτσια. Τι μπορείτε να κάνετε; το καλύτερο κόλπο είναι να εναλλάσσετε το απόθεμα των πραγμάτων του. Κρατήστε σε πρώτη ζήτηση λίγα μόνο παιχνίδια τη φορά και τα υπόλοιπα φυλάξτε τα κάπου. Για ένα μικρό παιδί, κάτι που δεν το βλέπει διαρκώς φαίνεται καινούριο. Για τους γονείς όμως, είναι μεγάλη ευκολία να έχουν λιγότερα πράγματα να συμμαζέψουν στο τέλος της ημέρας.
Μπορείτε αυτό να το κάνετε και ως παιχνίδι. Άλλωστε μέρος της «δουλειάς» ενός μικρού πρίγκιπα είναι να μάθει να ξεχωρίζει τα χρώματα, τα σχήματα, τις ομοιότητες και τις διαφορές. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει μια αγαπημένη συνήθεια-παιχνίδι λίγο πριν τον ύπνο.
Εμείς κάναμε το εξής λίγο πριν κάνει το βραδινό του μπανάκι: Είχαμε 4 διαφορετικά χρωματιστά πλαστικά κουτιά. Στον ένα μαζεύαμε τα λούτρινα παιχνίδια, στο άλλο τα αυτοκινητάκια, στο τρίτο τα βιβλία, στο τέταρτο τα παζλ κάθε μορφής. Ήταν μία πραγματική δουλειά που έπρεπε να γίνει και όχι κάτι που επινοήσαμε επί τούτου.
Με αυτόν τον τρόπο έγινε από νωρίς συνήθεια- παιχνίδι και ζήσαμε εμείς καλά κι εσείς καλύτερα!
Γράφει η Μαίρη Στραβοράβδη
ifeelkid team
kids internet radio