Μα πως είναι δυνατόν να περπατούν οι υπνοβάτες;
Έχουμε δει σε πολλές ταινίες τους πρωταγωνιστές να υποκρίνονται τους υπνοβάτες για να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις. Πέρα από τα σενάρια ωστόσο, υπάρχει και η πραγματικότητα, όπου η υπνοβασία εμφανίζεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε συνειδητές και ασυνείδητες λειτουργίες. Οι πρώτες εξαρτώνται από τη θέλησή μας, ενώ οι δεύτερες όχι. Έχουμε την αναπνοή για παράδειγμα, την όραση ή το βάδισμα.
Αυτό που αντιμετωπίζουμε στην υπνοβασία είναι ένας εγκέφαλος που κοιμάται και ένα κορμί που είναι ξύπνιο!
Στη διάρκεια του ύπνου αυτές οι λειτουργίες- οι ασυνείδητες- παραμένουν ξύπνιες… γιαυτό και οι υπνοβάτες μπορούν και περπατούν παρόλο που κοιμούνται!
Η υπνοβασία είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά 4-8 ετών (τα ποσοστά υπνοβασίας στα παιδιά φτάνουν έως και το 30%), στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως σταματά όταν το παιδί μεγαλώσει. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, ένας στους 3 Αμερικανούς αναφέρει ότι έχει νυχτοπερπατήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του!
Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τα συμπτώματα μεγαλώνοντας.
Τι κάνουν συνήθως οι υπνοβάτες;
Οι υπνοβάτες συνηθίζουν να κάνουν ό,τι και στην καθημερινότητά τους. Υπάρχουν βέβαια και οι ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως το να μπερδεύει ο υπνοβάτης την ντουλάπα με το μπάνιο και να ουρεί εκεί (αυτό είναι συχνό στα αγόρια), να φτιάχνει ένα σάντουιτς και να το τρώει.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε υπνοβάτη στην οικογένειά μας;
Απολύτως τίποτα! Αν τον οδηγήσουμε ήρεμα πίσω στο κρεβάτι μπορεί να τον βοηθήσουμε, διότι το πιθανότερο είναι πως θα ξανακοιμηθεί και όταν ξυπνήσει δεν θα θυμάται τίποτα.
iFeelKid team
kids internet radio