“Κάθε κέρμα έχει δυο όψεις”
Όλοι έχουμε τις ίδιες Ανθρώπινες Ανάγκες όμως κάθε άνθρωπος καλύπτει τις δικές του ανάγκες με διαφορετικό τρόπο γι’ αυτό μοιάζουμε τελείως διαφορετικοί μεταξύ μας. Κάποιοι ικανοποιούν τις ανάγκες τους με δημιουργικό, καλό τρόπο ενώ κάποιοι άλλοι, χωρίς να το συνειδητοποιούν πάντοτε, τις καλύπτουν καταστροφικά, βλάπτοντας τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Οι πρώτες 4 ανάγκες που αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα προηγούμενα άρθρα της στήλης “1+1=2″ δηλαδή οι ανάγκες της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ αποτελούν τις ανάγκες του Σώματος και της Επιβίωσης, που σημαίνει ότι καλύπτονται οπωσδήποτε καθημερινά με οποιονδήποτε τρόπο. Εάν δεν καλυφθεί επαρκώς κάποια από αυτές τις 4 ανάγκες, ο άνθρωπος δεν επιβιώνει. Οι 2 τελευταίες, οι ανάγκες της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ αποτελούν τις ανάγκες του πνεύματος και είναι εκείνες που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ως άνθρωποι, το πλέον μοναδικό και εμπνευσμένο (εν-πνοή δημιουργημένο) ον του πλανήτη.
Θα σας δώσω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα για να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνει ικανοποίηση των αναγκών με καλό τρόπο ή με καταστροφικό τρόπο για εμάς και τους άλλους γύρω μας.
Η ανάγκη για Ασφάλεια μπορεί να ικανοποιείται όταν κάποιος σπουδάσει και αποκτήσει ένα πανεπιστημιακό πτυχίο που θα τον βοηθήσει αργότερα στην καριέρα του. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μητέρες που συμμετέχουν σε σεμινάρια για να μάθουν καλύτερους τρόπους επικοινωνίας και ανατροφής των παιδιών τους. Κάποιος άλλος όμως μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια κάνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αποφεύγοντας οτιδήποτε τον κάνει να αισθάνεται ότι παίρνει οποιοδήποτε ρίσκο ή αλλαγή συνηθειών. Ένα άλλο παράδειγμα κάλυψης της ασφάλειας είναι όταν κάποιος μαζεύει χρήματα και αντικείμενα και τα αποθηκεύει χωρίς να τα απολαμβάνει (όπως ο Σκρουτζ του παραμυθιού) ή μπορεί να είναι πιστός σε ένα δόγμα, σε ένα κόμμα ή μια ομάδα απορρίπτοντας οποιαδήποτε άλλη ιδέα αντίθετη με τη δική του.
Η ανάγκη για Ανασφάλεια (ή όπως αλλιώς λέγεται, ποικιλία) μπορεί να ικανοποιηθεί για κάποιον διαβάζοντας και μαθαίνοντας πληροφορίες για πολλά διαφορετικά θέματα ή μπορεί να καλύπτεται μέσω extreme sports που ενέχουν κινδύνους (και ανέβασμα της αδρεναλίνης!).
Η ανάγκη για Σημαντικότητα μπορεί να ικανοποιηθεί με το να είναι κάποιος ο καλύτερος σε κάτι (πρωτοπόρος, εφευρέτης κλπ.) ή με το να είσαι ο χειρότερος στον τομέα σου (άρα και μοναδικός) παρόλο που αυτό είναι καταστροφικό για εσένα και τους άλλους. Μπορεί να σας ξενίσει, όμως κάποιος που είναι γεμάτος τατουάζ ή ακολουθεί ακραίες τάσεις της μόδας, καλύπτει την ανάγκη του για Σημαντικότητα.
Η ανάγκη για Αγάπη και Σύνδεση μπορεί να καλύπτεται με το να είσαι ευγενής και να βοηθάς τους άλλους κάνοντας θελήματα ή με το να επιβάλλεις στους άλλους να σου δείχνουν εκτίμηση ή και να έχεις 2.450 φίλους στο Facebook (παρόλο που γνωρίζεις προσωπικά μόνο 50 από αυτούς).
Μπορείς να καλύψεις την ανάγκη για Ανάπτυξη με το να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος άνθρωπος ή με το να γίνεσαι σταδιακά ολοένα και χειρότερος.
Και τελικά μπορεί να καλύπτεις την ανάγκη σου για Συμμετοχή με το να γίνεσαι εμπόδιο σε κάτι που προσπαθούν να καταφέρουν κάποιοι ή με το να προσφέρεις κάτι για το καλό πολλών ανθρώπων.
Οι ανθρώπινες συμπεριφορές σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν παράδοξες. Για παράδειγμα η ανάγκη για Σημαντικότητα είναι πολλές φορές αντίθετη με την ανάγκη για Αγάπη. Είναι δύσκολο να αγαπάς κάποιον που θέλει διαρκώς να νιώθει σημαντικός, και γι’αυτό πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν δυσκολία να αισθανθούν οτι πραγματικά οι άλλοι τους αγαπούν πραγματικά. Θυμηθείτε πόσοι διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ και πόσοι δισεκατομμυριούχοι έχουν δυσκολία στις προσωπικές τους σχέσεις.
Στο επόμενο και τελευταίο άρθρο που αφορά στις Ανθρώπινες Ανάγκες θα αποκαλύψουμε το Μεγάλο Μυστικό Αποκρυπτογράφησης των Ανθρώπινων Αναγκών! Μην το χάσετε!
Μάρεα Λαουτάρη – Δεληγιάννη
Life & Relationship Coach
RMT Certified, USA
ifeelkid team
kids internet radio