Στόχος της μελέτης για την διαμόρφωση του χώρου ήταν η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου έλξης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των βορείων προαστίων και όχι μόνο των όμορων δήμων.
Ένα πεδίο πολλαπλών δραστηριοτήτων, που θα προσελκύσει χρήστες όλων των ηλικιών και διαφορετικών ενδιαφερόντων.
Με δεδομένη την γειτνίαση του χώρου με την υφιστάμενη πυκνή δασική έκταση του Δάσους Μορτερού, ο σχεδιασμός θεωρήθηκε εξαρχής μια «ευκαιρία» για την δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου με έντονα αστικό χαρακτήρα, που δεν ανταγωνίζεται και δεν αναπαράγει το υπάρχον φυσικό στοιχείο.
Η κύρια ιδέα στην αρχιτεκτονική σύνθεση είναι η δημιουργία δύο βασικών αξόνων κίνησης των πεζών που διασταυρώνονται σε κεντροβαρικό σημείο της έκτασης, όπου και διαμορφώνεται ένας κεντρικός «πυρήνας» (πλατεία).
Οι ενδιάμεσες των αξόνων περιοχές αποτελούν χώρους διαφορετικών ποιοτήτων και χαρακτήρα που αναδεικνύονται με διαφορετικές λειτουργίες και αντίστοιχα υλικά (κτίριο, δάπεδο, φύτευση, νερό). Επιπλέον η πρόθεση του σχεδιασμού για κάποιες εξάρσεις στο γενικά επίπεδο τοπίο επιτυγχάνεται με τον επικλινή κτιριακό όγκο του αναψυκτηρίου, το ψηλά χωροδικτυώματα – παιχνίδια αναρρίχησης, την πίστα skateboard και τη δημιουργία ενός τεχνητού λόφου που διαμορφώθηκε από τα «υπόλοιπα» των εκσκαφών και φιλοξενεί ένα μικρό υπαίθριο θέατρο πενήντα θέσεων.
Οι βασικοί άξονες κίνησης και η πλατεία τονίζονται με «σκληρά» υλικά όπως beton, deck, μάρμαρο, και βοτσαλόπλακες ενώ δευτερεύουσες κινήσεις και επιφάνειες για παιχνίδι διαμορφώνονται με κεραμάλευρο, χαλίκι και χώμα.
Μεγάλες επιφάνειες έχουν καλυφθεί με φυσικό χλοοτάπητα ή έχουν φυτευτεί με δέντρα και φυτά της τοπικής χλωρίδας. Το πράσινο γενικά έχει επιλεγεί με βάση την εποχικότητα, ως μέσο σκίασης, διαμόρφωσης διαφορετικών «σκηνικών» μέσα στο χώρο και ως εργαλείο για την βελτίωση του μικροκλίματος. Η πλήρης ανάπτυξή του αποτελεί τώρα το «στοίχημα» για την επιτυχημένη λειτουργία του πάρκου όλες τις εποχές του χρόνου.
Το στοιχείο του νερού έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά τόσο ως σχεδιαστικό μέσο όπως στους διαγώνιους άξονες που χωρίζουν την πλατεία από το ανατολικό φυτεμένο τμήμα ή στο γραμμικό συντριβάνι που λειτουργεί και ως όριο για την παιδική χαρά.
Πηγή: vipcolours.gr
iFeelKid team
kids internet radio