Εκείνη δεν ήξερε που πηγαίνουμε -ως μωρό 16 μηνών- κι εμείς νιώθαμε διστακτικοί.
Το καμπανάκι της «καταναγκαστικής γιορτής» και το άλλο της «ψευδαίσθησης της χαράς μέσα από την κατανάλωση» και το άλλο «της προγραμματισμένης οικογενειακής θαλπωρής» κουδούνιζαν στο μυαλό μας με κλιμακούμενη ένταση. Οι παραπάνω προβληματισμοί βέβαια είναι τόσο παλιοί όσο κι η αναντίρρητη εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων. Μετά συμφωνήσαμε: «πάμε γι’ αυτήν που είναι μικρή και δεν καταλαβαίνει ακόμα τις παραπάνω έννοιες».
Γρήγορα όλα γύρισαν ανάποδα. Γιατί καταλάβαμε ότι αυτό που εκείνη καταλαβαίνει είναι πολύ ξεχωριστό, αν ξεχωριστό και φροντισμένο κι ισορροπημένο είναι κι αυτό που της μεταδίδουμε.
Μόλις αντικρίσαμε το μεγάλο, ρομαντικό καρουσέλ στη μέση της Τεχνόπολις εγώ είπα: «πρέπει οπωσδήποτε να ανέβουμε εδώ και μάλιστα να καθίσουμε στην καρότσα όπου θα μπορεί να είναι ασφαλής και να κοιτάει όλες τις δραστηριότητες γύρω-γύρω», εκείνος είπε «εντάξει κάνε εσύ αυτό μαζί της εγώ θα την βάλω στη ρόδα» κι εκείνη που δε μιλάει ακόμα αλλά ψυχανεμίζεται τι συμβαίνει κατάλαβε πως θα είχε σοβαρούς αντιπάλους στο ποιος από τους τρεις θα ξέδινε και θα χαιρόταν περισσότερο.
Τα κάναμε ( σχεδόν) όλα. Την κούνια- βαρκούλα και το τρενάκι. Φτιάξαμε γκοφρέτες σοκολάτας στολισμένες με smarties (στο εργαστήριο της Nestle), παίξαμε στη σοκολατομπισκοτένια αυλή των μπισκότων «Παπαδοπούλου», μετά βρεθήκαμε σε πολικό δάσος με αρκούδες και γεφυράκια κι ύστερα στο εργοστάσιο των παιχνιδιών κάνοντας μια στάση σε όλους τους έκθετες.
Τίποτα δε μας σταματούσε πια.
– «Τώρα πρέπει να πάμε στην έκθεση του παλιού παιχνιδιού»
– «Καλύτερα να (της) δοκιμάσουμε τη ζωγραφική προσώπου»
– «Εγώ λέω να βγάλουμε εισιτήριο για το οικολογικό τρενάκι που μοιάζει τόσο αληθινό και γυρνάει σα φιδάκι μέσα σε όλη την Τεχνόπολις»
Εκείνη έτρεχε ήδη προς το κεντρικό χώρο των εκδηλώσεων στη μέση του οποίου υπήρχε ένα επιτραπέζιο σκάκι ( της εταιρείας επιτραπέζιων παιχνιδιών «Δεσύλλας») με ψηλά πιόνια -60 cm το καθένα-. Νήπια και μεγαλύτερα παιδιά έτρεχαν κι έπαιζαν πάνω στα ασπρόμαυρα τετράγωνα μετακινώντας με τα δυο τους χέρια τα πιόνια.
Βλέπαμε ότι αυτό που μας άρεσε στο « The Christmas Factory » ήταν ότι το κλειδί εδώ δεν ήταν οι αγορές – παρ’ ότι υπάρχουν εκθέτες παιχνιδιών και δώρων-. Το κλειδί ήταν η δημιουργία- άλλωστε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Επίσης, ο χώρος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κι όχι στην άλλη άκρη της πόλης. Υπάρχει οπτική επαφή με την Αθήνα ενώ η γειτνίαση με τις γιορτινές δραστηριότητες του κέντρου είναι άκρως βολική. Βγαίνεις από το «Εργοστάσιο των Χριστουγέννων», συνεχίζεις με το ‘Babyfeat’, με το «Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς» ή με βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Είχαν ήδη περάσει τρεις ώρες κι ούτε το ένα τρίτο του εργοστασίου δεν είχαμε προλάβει να ανακαλύψουμε. Είχαμε όμως προλάβει να εναποθέσουμε πάνω της όλες τις δικές μας προσδοκίες και προβολές για τη χαρά των γιορτών. Ήταν αυτές οι προσδοκίες ψυχαναγκαστικές; Δεν ξέρω. Μπορεί. Μάλλον.
Τότε όμως είναι ψυχαναγκασμός και το συναίσθημα που μας προκαλεί το υπέροχο ‘Hugo’ του Σκορτσέζε κι ο «Εφιάλτης των Χριστουγέννων» του Μπάρτον. Είναι ψυχαναγκασμός το ‘Santa Claus is coming to town’ τραγουδισμένο από τον Bruce Springsteen, ο «Μικρός Τυμπανιστής» σε σύμπραξη David Bowie και Bing Crosby κι η όρεξη που μας προκαλεί για ξέφρενο χορό η μουσική της «Αγέλαστης πολιτείας κι οι Καλικάντζαροι» των Κατσιμιχαίων. Η ζεστασιά που απλώνουν μέσα μας τα ξύλινα καραβάκια με τις φωτεινές γιρλάντες, η ευχαρίστηση του να αντικρίζουμε τραπέζια με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες κι χιλιάδες άλλα τέλεια χριστουγεννόπληκτα ήθη, έθιμα, τραγούδια, ταινίες, βιβλία…
Τα Χριστούγεννα είναι μια κατασκευή, μια επινόηση. Μια γιορτή η επίδραση της οποίας στη ψυχολογία των μαζών (με όλες της τις προσδοκίες, τα όνειρα, την εκπλήρωση ή την ματαίωση τους) θα μπορούσε να είναι το υλικό μιας ατελείωτης ψυχαναλυτικής συνεδρίας.
Οπότε τι μας μένει; Να αξιοποιούμε αυτό το «βαρύ» υλικό με τον τρόπο που μας εμπνέει περισσότερο, με τον τρόπο που είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία μας. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε τα γιορτινά θεάματα που θεωρούμε ότι σέβονται τη νοημοσύνη τη δική μας και των παιδιών μας. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε ποια ήθη κι έθιμα θέλουμε να κρατήσουμε – ότι μας αρέσουν π.χ τα αυθεντικά κάλαντα με το τρίγωνο κι όχι αυτά με το cd player στο χέρι, ότι μας αρέσουν τα στολισμένα δέντρα αλλά όχι τα αληθινά στολισμένα δέντρα, ότι μας αρέσουν οι γιορτινές βόλτες που μας ωθούν να ανακαλύπτουμε νέα σημεία στην πόλη και να γνωρίζουμε νέο κόσμο κι όχι το ανελέητο shopping τις ημέρες αιχμής των γιορτών κτλ., κτλ.
Στο χέρι μας είναι εν τέλει να επιλέξουμε πόσο… ψυχαναγκασμό θα δείξουμε απέναντι στο φαινόμενο. Το να απομυθοποιήσουμε τελείως τα Χριστούγεννα είναι μάλλον ακατόρθωτο κι επίσης μάλλον αχρείαστο. Οι συλλογικές νευρώσεις έχουν και τη θετική τους πλευρά.
To πρόγραμμα του ΠαρασκευοΣαββατοκύριακου στο Christmas Factory
Παρασκευή 20/12
09:00-13:00 & 17:00- 21:00- Ξυλοπόδαροι
11:00-11:30- Ταχυδακτυλουργός
12:00-13:00- Η Αλίκη στη Χώρα των Χριστουγέννων
Θέατρο Κούκλας της Ιρίνας Μπόικο
17:00-18:00- Ονειρεμένες Ιστορίες, Παραμυθένιες Μελωδίες
Θεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ελισάβετ Γεωργιάδη
18:00-18:30- Alex de Paris
Παντομίμα από τον μετρ του είδους
19:00-20:-00 Angie and Luigie Show
Ακροβατικό νούμερο από την ομάδα Cirk de Votanic
Σάββατο 21/12
10:00-14:00 & 17:00-21:00- Ξυλοπόδαροι
11:00-11:30- Alex de Paris
11:30-12:00 & 13:00-14:00- Live Sax με των Αντώνη Ντόντο
Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα θέματα στο σαξόφωνο
12:00-13:00- Βυθούγεννα
Παιδική παράσταση του Γιώργου Λεμπέση
17:00-17:30 &18:00-18:30- Avendesora
Performance με τρεις ξυλοπόδαρτους
18:30-19:30- Συναυλία
Κυριακή 22/12
10:00-14:00 & 17:00-21:00- Ξυλοπόδαροι
12:00-13:00- Παιδική Χορωδία Τυπάλδου
13:00-14:00- Στιγμές Αγάπης-
Θέατρο κούκλας από την ομάδα Μπαρουτί
17:00-17:30- Μαθήματα Καλής Συμπεριφοράς-
Της Κατερίνας Σοπίδη
17:30-18:00 & 18:30-19:00 & 19:30-20:00- Avendesora-
17:30-18:00 &18:30-19:00- ‘H ορχήστρα των δώρων’
Μουσική παράσταση γεμάτη δώρα
18:00-18:30- Εξάσημο με τη Στέλλα Κωστάκη-
Παραδοσιακά Κάλαντα
19:00-19:34- Angie and Luigie Show
Γράφει η Δήμητρα Τριανταφύλλου
ifeelkid team
kids internet radio