Πεϊνιρλί φτιάχνω αρκετά συχνά γιατί αρέσει πολύ στα παιδάκια μου. Το ζυμαράκι τους είναι εύκολο κι είναι το ίδιο με αυτό που φτιάχνουμε και την πίτσα. Έτσι όταν κάποια βράδια θέλουμε να “πρωτοτυπήσουμε” λιγουλάκι τους ετοιμάζω τις αγαπημένες τους “βαρκούλες” όπως συνηθίζουν να λένε. Το ωραίο με το πεϊνιρλί είναι πως μπορείς να παίξεις, όπως και με την πίτσα, με διάφορες γεύσεις κι υλικά. Συνήθως για τα μικρά μου πάω σε πιο “ασφαλή” μονοπάτια, τύπου ζαμπόν τυρί μπέικον, ενώ για μένα και τον Mr. Papatsita μου παίζω σε πιο σπέσιαλ εκδοχές.
Για αυτή εδώ τη βερσιόν, η έμπνευση ήρθε από έναν πολύ αγαπημένο μου chef, που η παρουσίαση του βιβλίου του “Οι γεύσεις “που μεγαλώσαμε””, στάθηκε η αφορμή να τον γνωρίσω κι από κοντά, για να επιβεβαιώσω αυτό που μου έβγαζε κι απ’ το γυαλί. Τον γελαστό άνθρωπο με τον καλοσυνάτο χαρακτήρα. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Λαγό , τις συνταγές του οποίου λατρεύουμε σ’ αυτό εδώ το σπίτι!
Ο Ανδρέας λοιπόν,ετοίμασε στο Chef στον αέρα πεϊνιρλί με πολίτικο λουκάνικο κι ο Μήτσος μου που παρακολουθούσε μαζί μου, απαίτησε ένα τέτοιο για κολατσιό την άλλη μέρα στο σχολείο. Χαλάω εγώ χατίρια στα παιδάκια μου; Ως γνωστόν, όχι!!!
Σηκώθηκα λοιπόν, άνοιξα το ψυγείο κι επειδή δεν είχα πολίτικο λουκάνικο, το έφτιαξα με ότι είχα (συγνώμη Ανδρέα μου τα “πείραξα” λιγουλάκι!). Εννοείται πως τα έφαγαν επί τόπου και πως μόλις και μετά βίας κατάφερα να κρατήσω κάνα δυο για την άλλη μέρα στο σχολείο.
Θα χρειαστείς:
Για τη ζύμη
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ξερή μαγιά
250 γρ. χλιαρό νερό
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2 κ σ λιωμένο βούτυρο για επάλειψη
για τη σάλτσα
4 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και ψιλοκομμένες
1 σκελ. σκόρδο
3 κ.σ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κ σ ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
Αλάτι-πιπέρι
για τη γέμιση
4 λουκάνικα (εγώ εδώ χρησιμοποίησα κοτόπουλου)
1/4 τυρί τριμμένο (εγώ εδώ χρησιμοποίησα regatto Kerrygold)
1 χούφτα ψιλοκομμένο βασιλικό
Σ’ ένα μπολ βάλε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ρίξε το χλιαρό νερό για να διαλυθούν. Στη συνέχεια πρόσθεσε το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το αλεύρι, στο οποίο έχεις ρίξει μέσα το αλάτι. Ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια ζύμη μαλακή κι εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνεις σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Στο μεταξύ, χαράζεις τα λουκάνικα και τα ψήνεις σε αντικολλητικo τηγάνι για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις τα λουκάνικα είναι έτοιμα, ξεκινάς τη σάλτσα. Σωτάρεις τις ψιλοκομμένες πιπεριές μαζί με το σκόρδο. Προσθέτεις το χυμό ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά κι αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά περίπου.
Μόλις η ζύμη σου είναι έτοιμη, τη χωρίζεις σε 4 κομμάτια κι ανοίγεις κάθε κομμάτι σε οβάλ σχήμα. Απλώνεις λίγη σάλτσα πάνω στο ζυμαράκι σου, προσθέτεις το λουκάνικο και πασπαλίζεις με το τυρί το οποίο έχεις ανακατέψει με τον βασιλικό. Διπλώνεις τα πλαϊνά της ζύμης δίνοντας ένα σχήμα βαρκούλας, αλείφεις με το λιωμένο βούτυρο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη σου να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή.
Το σπίτι μοσχοβόλισε κι όλοι ανυπομονούσαν! Για αυτό σου λέω, φτιάξτα (αλλά σε διπλή δόση), για να τα χαρείς κι εσύ κι η οικογένεια και οι φίλοι σου.
Φυσικά και είναι τέλεια για τις “βραδιές βεράντας” αλλά και για τις “βραδιές Μουντιάλ”.
Με αγάπη
MamaTsita
Περισσότερες πληροφορίες στο : mamatsita.gr
iFeelKid team
kids internet radio