Συσκευασμένα προϊόντα, τα οποία δηλώνουν «ψημένα» και όχι τηγανισμένα, φαίνεται πως έχουν σχεδόν καθημερινή θέση στο μενού των παιδιών. Εύκολη και γρήγορη λύση, που λόγω του ότι χαρακτηρίζονται «ψημένα», είναι πλέον και απενοχοποιημένα.
Λάθος!
Τα τρόφιμα μπορούμε να τα χωρίσουμε χοντρικά σε 3 μεγάλες κατηγορίες. Αυτές περιλαμβάνουν την κατηγορία των ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ, των ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ και των ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ.
Αν από τις δύο πρώτες κατηγορίες υπερβούμε την ημερήσια απαιτούμενη πρόσληψη, τότε η πλεονάζουσα ποσότητα θα μετατραπεί στον οργανισμό σε λίπος.
Επομένως, είτε τα πατατάκια και τα μπισκοτάκια είναι τηγανισμένα, είτε είναι ψημένα, η συχνή κατανάλωσή τους σε συνδυασμό με το ψωμάκι ή το ζυμαρικό που θα καταναλώσει το παιδί μέσα στη μέρα, οδηγούν σε αύξηση του βάρους.
Σίγουρα, τα «ψημένα στο φούρνο» σνακ έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν έχουν υποστεί τηγάνισμα, μία διαδικασία μαγειρέματος κατά την οποία το λίπος που «αγκαλιάζει» το τρόφιμο γίνεται επιβλαβές για την υγεία.
Παρ’ όλα αυτά, όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, ψημένα ή τηγανισμένα, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και όχι καθημερινά. Τα εντάσσουμε στη διατροφή του παιδιού όπως και τα γλυκά (1-2 φορές την εβδομάδα).
iFeelKid team
kids internet radio