Ειδικοί επιστήμονες φροντίζουν γιαυτό! Λέγονται μετεωρολόγοι. Για να επιτύχουν την πρόγνωση του καιρού, παίρνουν πληροφορίες από τα αστεροσκοπεία και τους τεχνητούς δορυφόρους, που βρίσκονται στο διάστημα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Με τη βοήθειά τους, φτιάχνουν χάρτες, και μας πληροφορούν για τον καιρό. Οι προβλέψεις τους δεν είναι πάντα ακριβείς, γιατί συμβαίνουν αλλαγές που δεν μπορούν να προβλέψουν και έτσι κάποιες φορές πέφτουν έξω!
Τι είναι η Μετεωρολογία; Μετεωρολογία είναι ο κλάδος της Φυσικής Επιστήμης που ασχολείται με τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, δηλαδή με εκείνα τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα (άνεμος, βροχή, χιόνι κ.λ.π.). Κύριο έργο της αποτελεί η συστηματική μελέτη των μεταβολών της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης, των ανέμων, της νέφωσης και των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων (βροχή, χιόνι κ.λ.π.) ενώ ταυτόχρονα εξετάζει και τα αίτια που προκαλούν αυτές τις μεταβολές.
Οι παρατηρήσεις αυτές αποστέλλονται, µε βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο ορίζεται επίσης από τον WMO, σε τράπεζες µμετεωρολογικών δεδομένων για αξιοποίηση από μεγάλα προγνωστικά κέντρα του εξωτερικού. Τέτοια κέντρα είναι το προγνωστικό κέντρο της Τουλούζης στην Γαλλία, του Όφενµπαχ στην Γερµανία, του Έξετερ στην Αγγλία, της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και αλλού. Αυτά τα προγνωστικά κέντρα διαθέτουν τεράστια υπολογιστική ισχύ (υπέρ – υπολογιστές) και έχουν την δυνατότητα να επιλύσουν το μαθηματικό – φυσικό κοµµάτι της πρόγνωσης καιρού σε σχετικά µικρό χρονικό διάστημα.
Με την καταγραφή των μετρήσεων οι επιστήμονες βγάζουν συμπεράσματα για την κατανόηση των καιρικών φαινομένων, όπως πως δημιουργούνται, ποιοι παράγοντες τα επηρεάζουν κ.λ.π. Από τα συμπεράσματα των μετρήσεων και τη μελέτη τους μπορεί να υπάρξει πρόγνωση καιρού η οποία γίνεται βάσει αυτών.
Οι μετρήσεις γίνονται με διάφορα όργανα και η καταγραφή τους είναι συνεχής. Για παράδειγμα για να δούμε το ύψος της βροχόπτωσης, δηλαδή πόσο πολύ το έβρεξε, χρησιμοποιούμε το βροχόμετρο. Για το πόσο δυνατούς ανέμους έχουμε και από που πνέουν χρησιμοποιούμε το ανεμόμετρο. Για να μετρήσουμε πόση ηλιοφάνεια ή νέφωση χρησιμοποιούμε τον ηλιογράφο. Για τη θερμοκρασία το θερμόμετρο κ.λ.π. Με επεξεργασία των μετρήσεων αυτών γίνεται η πρόγνωση καιρού.
Πιο αναλυτικά…
Κάθε 12 ώρες, μετεωρολογικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο στέλνουν μετεωρολογικά μπαλόνια στην ατμόσφαιρα. Αυτά είναι μικρά αερόστατα που φέρουν κάμποσους μετεωρολογικούς αισθητήρες, όπως θερμόμετρο και βαρόμετρο, και ένα πομπό που εκπέμπει τις μετρήσεις σ’ ένα σταθμό εδάφους. Καθώς το μπαλόνι ανεβαίνει, οι μετρήσεις εκπέμπονται, και έτσι καταγράφονται οι μετεωρολογικές μεταβλητές σε διάφορα υψόμετρα. Κατόπιν συλλέγονται αυτές οι μετρήσεις απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και μετρήσεις από πλοία και αεροπλάνα, και μας λένε πώς ήταν ο καιρός την ώρα των μετρήσεων. Για να γίνουν οι υπολογισμοί που απαιτούνται για την πρόγνωση, η ατμόσφαιρα διαιρείται σε μικρά τμήματα έτσι ώστε η θερμοκρασία, η πίεση, κλπ., σε κάθε τμήμα είναι γνωστή από τις μετρήσεις. Επειδή είναι γνωστοί οι φυσικοί νόμοι που περιγράφουν πώς οι συνθήκες σε κάθε τμήμα επηρεάζονται από τα γειτονικά του τμήματα, μπορούμε να υπολογίσουμε πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες σε κάθε τμήμα, και έτσι έχουμε πρόγνωση του καιρού.
iFeelKid team
kids internet radio