Το τσίρκο το ξέρουμε όλοι.
Κάποια στιγμή είτε από κοντά είτε από μακριά (τηλεόραση), έχουμε δει τους κλόουν, τους ταχυδακτυλουργούς, τους ακροβάτες.
-Από πού βγαίνει η λέξη τσίρκο; Η λέξη τσίρκο βγαίνει από την αρχαία Ελληνική λέξη κύκλος. Η κυκλική περιοχή κάτω από την τέντα του τσίρκου λέγεται αρένα, που στα λατινικά σημαίνει άμμος.
-Το τσίρκο που όλοι έχουμε πάει ως παιδιά, είναι από τις παλαιότερες μορφές διασκέδασης. Την εποχή των Ρωμαίων οι αρένες χρησιμοποιούνταν για αρματοδρομίες, μονομαχίες και άλλα θεάματα.
-Πολύ αργότερα, τον 18 αιώνα, εμφανίστηκε ένα νέο είδος τσίρκου στο οποίο εκπαιδευμένα άλογα και άλλα ζώα συμμετείχαν δίνοντας παραστάσεις. Αργότερα προστέθηκαν ακροβάτες και κλόουν.
-Το τσίρκο χωρίς κλόουν και κωμικούς είναι μισό τσίρκο. Τα αστεία τους ρούχα και το βαμμένο πρόσωπο μας προδιαθέτουν ότι δεν θα κάνουν τίποτα σοβαρό, ούτε τρομακτικό, ούτε καν επιτυχημένο. Γιατί σκοπός τους είναι να μας κάνουν να γελάσουμε. Το χιούμορ τους είναι οπτικό, δηλαδή στηρίζεται σε πράξεις και όχι σε λόγια. Τα χαζά αστεία τους, όπως για παράδειγμα να ρίχνουν τούρτες στο πρόσωπο κάποιου, είναι τμήμα της παραδοσιακής παράστασης.
– Οι ακροβάτες του τσίρκου πρέπει να έχουν ισορροπία στα πηδήματα και στις τούμπες και ύστερα από πολλά χρόνια εξάσκησης το καταφέρνουν. Ακόμα πρέπει να έχουν απόλυτο έλεγχο στο σώμα τους και μεγάλο θάρρος.
-Έχετε δει τις ιπτάμενες μπάρες; Αυτό το νούμερο ανακαλύφθηκε το 1859 από ένα Γάλλο ακροβάτη. Το νούμερο μπορεί να είναι και ομαδικό, ένας ακροβάτης λικνίζεται στον αέρα και πιάνει τον άλλον που πραγματοποιεί τούμπες στον αέρα. Και σιγά- σιγά προστίθενται και άλλοι ακροβάτες. Πολύ εντυπωσιακό και επικίνδυνο!
-Άλλοι πάλι περπατούν πάνω σε σκοινί τεντωμένο σε μεγάλο ύψος. Συνήθως υπάρχει από κάτω δίχτυ ασφαλείας.
-Τσίρκο στον αέρα. Αυτό δίνει παραστάσεις στον αέρα. Μικρά αεροπλάνα κάνουν ακροβατικά, τούμπες, απότομα κατεβάσματα και κυματισμούς, με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μερικές φορές κάποιοι θαρραλέοι δένονται στα φτερά του αεροπλάνου και χορεύουν επάνω του.
Έχεις πάει στο τσίρκο; Έχεις δει τις τίγρεις να περνούν μέσα από κύκλους με φωτιά ή τους ελέφαντες να ισορροπούν πάνω στο ένα πόδι; Στο τσίρκο βλέπεις ένα φαντασμαγορικό θέαμα με χρώματα, μουσική και όμορφα ζώα. Αλλά τα ζώα του τσίρκο δεν σκέφτονται έτσι. Ονειρεύονται να ζήσουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον παρά να περνούν τη ζωή τους σε στενά κλουβιά.
Πολλά τσίρκο διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Ο καθένας ξέρει πόσο ενοχλητικά είναι τα μακρινά ταξίδια. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς πως νιώθουν τα ζώα όταν ταξιδεύουν σε στενά και κρύα κλουβιά.
Για να μάθουν τα ζώα να κάνουν τα νούμερά τους, τα χτυπούν με μαστίγιο ή τα δέρνουν συνεχώς. Έτσι κάνουν συχνά νούμερα ηλίθια και επικίνδυνα απλά γιατί φοβούνται ότι θα τα δείρουν ή θα τους κάνουν κακό.
Κάποιες φορές στις τίγρεις, τους αλιγάτορες και τις αρκούδες βγάζουν τα δόντια έτσι ώστε να μην επαναστατήσουν. Η ζωή στο τσίρκο είναι τόσο σκληρή για τα ζώα που πολλές φορές αυτά γίνονται επιθετικά στους θηριοδαμαστές τους.
Στο τσίρκο, όλα είναι φανταστικά. Πόσες φορές δεν έχεις σκάσει στα γέλια με τους παλιάτσους και πόσες φορές δεν έμεινες με ανοιχτό το στόμα με τους ακροβάτες και τους κλόουν. Μα όταν σβήνουν τα φώτα και κλείνει η σκηνή, παραμένουν τα κλουβιά.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ Η ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ
Ζήτα από το δάσκαλο σου να συζητήσετε για το τσίρκο μέσα στη τάξη. Γράψε στις εφημερίδες και τα περιοδικά αυτά που σκέφτεσαι για τα ζώα του τσίρκο. Μην πηγαίνεις σε τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα.
Έχω όμως ευχάριστα νέα! Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο που απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα είναι πλέον η Ελλάδα. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων με ζώα καθώς και κάθε είδους παραστάσεις και θεάματα με ζώα.
Η απαγόρευση των τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το κίνημα κατά της κακοποίησης των ζώων. Παράλληλα, και στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται βήματα προς την ίδια κατεύθυνση.
Η Αυστρία έχει απαγορεύσει τα θεάματα με άγρια ζώα, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Κροατία, έχουν θεσπίσει μέτρα για τη σταδιακή απαγόρευση των άγριων ζώων στα τσίρκο.
Παράλληλα, η Βολιβία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε κάθε είδους ζώα στα τσίρκο, ενώ το Φεβρουάριο του 2011 η οργάνωση ADI, σε συνεργασία με τις Βολιβιανές αρχές, ολοκλήρωσε μία επιχείρηση διάσωσης ζώων και κλεισίματος των τσίρκο που λειτουργούσαν παραβλέποντας τον νόμο. Τον Ιούλιο του 2011 και το Περού απαγόρευσε τα τσίρκο με άγρια ζώα, ενώ παρόμοια νομοθεσία μελετάται στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Χιλή και τον Ισημερινό.
Γράφει η Μαίρη Στραβοράβδη
ifeelkid team
kids internet radio