ifeelkid

From the blog

brother_sister_smiling_together_happy_kids_siblings_shoot_best_fort_myers_family_photographer_travel_to_sanibel_island

Συμβουλές για αγαπημένα αδέλφια

Οι καυγάδες είναι δεδομένοι ανάμεσα στα αδέλφια, ανεξαρτήτως φύλου και διαφοράς ηλικίας και οι λόγοι που συμβαίνουν αμέτρητοι…

Στις πιο μικρές ηλικίες το πρόβλημα είναι συνήθως η αδυναμία των παιδιών να μοιράζονται τόσο τους γονείς τους όσο και τα πράγματά τους. Μεγαλώνοντας το συναίσθημα αυτό εκδηλώνεται ως ζήλια, όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι και επομένως τα αδέλφια τσακώνονται λόγω ζήλιας. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να τρομάζει τους γονείς.

Η ζήλια πολλές φορές εκδηλώνεται ανάμεσα στα αδέρφια εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπιση των συγκρούσεων από τους γονείς. Οι γονείς όταν τα αδέρφια καυγαδίζουν μεταξύ τους σπεύδουν να σταματήσουν τη διένεξη, μπαίνουν στην μέση και προστατεύουν το πιο «αδύναμο» για αυτούς παιδί. Έτσι αυτόματα και χωρίς να το επιδιώκουν ευθύνονται γα την ανάπτυξη του αισθήματος της ζήλιας.

Άλλοι λόγοι που δημιουργούν συνήθως κόντρες ανάμεσα στα αδέλφια είναι οι διαφορετικές τους προσωπικότητες, η διαφορά ηλικίας που εκ των πραγμάτων μεταφράζεται σε διαφορετικά ενδιαφέροντα ή ακόμα και η κοντινή ηλικία, που σημαίνει ότι τα παιδιά θέλουν και διεκδικούν τα ίδια πράγματα. Ακόμα και τα πιο αγαπημένα αδέλφια μπορεί κατά καιρούς να έχουν έντονες συγκρούσεις. Το ζήτημα είναι πώς θα διδάξετε στα παιδιά σας να μην καυγαδίζουν και πώς θα τα βοηθήσετε να αναπτύξουν μια παντοτινή φιλία.

Οι γονείς πρέπει να πράττουν ανάλογα προκειμένου να συσφίξουν τους δεσμούς της οικογένειας και τις σχέσεις των αδελφών.

Προσπαθήστε να δείξετε κάποιες φορές αδιαφορία για τους καβγάδες τους: Τις περισσότερες φορές τα μικρά παιδιά ξεκινούν έναν καβγά από το τίποτα, για λόγο ασήμαντο. Μπορεί ακόμα και να το κάνουν για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του γονιού, γιατί υποσυνείδητα έχουν καταγράψει ότι ένας τρόπος για να ασχοληθεί ο γονιός μαζί τους είναι αυτός. Όταν οι γονείς, όμως, επεμβαίνουν στους αδελφικούς καβγάδες, τα παιδιά έχουν ήδη κερδίσει! Αν όμως, οι γονείς αποσυρθούν, ήδη από τον πρώτο καβγά, τα αδέλφια θα καταλάβουν ότι …με αυτόν τον τρόπο ο μπαμπάς ή η μαμά δεν μας προσέχουν!» «Γιατί αδιαφορούν;», «Δεν τους πειράζει;». Αν ο καβγάς είναι ιδιαίτερα έντονος, το επόμενο που μπορείτε να κάνετε, είναι να ζητήσετε από τα παιδιά τον λόγο του καβγά, χωρίς όμως να γίνετε κριτές ή δικαστές.

sistersarguing

Ενθαρρύνετε τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού: Μην πιέζετε ένα εσωστρεφές παιδί να γίνει κοινωνικό ή ένα κοινωνικό παιδί να «συμμαζεύεται» και, κυρίως, μη λέτε στο ένα παιδί να παραδειγματίζεται από το άλλο. Το κάθε παιδί έχει την δική του προσωπικότητα που οφείλετε να την ενισχύετε με τρόπο που να οδηγεί το παιδί στην αυτονόμηση και αυτοεκτίμησή του.

Μην τιμωρείτε τα παιδιά για τους καβγάδες τους: Η τιμωρία στις περιπτώσεις αυτές δεν βοηθά τα παιδιά. Τα κάνει να νιώθουν ακόμα πιο αδικημένα και έτσι γίνονται επαναστάτες στην οικογένεια και αρχίζουν να μη σέβονται τους γονείς. Μην επισημαίνετε την διαφορά ηλικίας μεταξύ τους: Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να βάζουν ταμπέλες του «μικρού» και του «μεγάλου» ανάμεσα στα αδέλφια.

Οι ταμπέλες αυτές στο μυαλό των παιδιών μεταφράζονται ως: Εσύ είσαι ο «μεγάλος», είσαι ο αρχηγός, είσαι υπεύθυνος για τον αδελφό/την αδελφή σου –άρα εσύ φταις για κάθε καβγά, εσύ είσαι ο κυρίαρχος της σχέσης. Αντίστοιχα, για τον «μικρό», η ταμπέλα αυτή σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρεί, να χρειάζεται προστάτη, να του συγχωρούνται όλα λόγω ανωριμότητας κ.λ.π. Αντίθετα, το μεγάλο παιδί πρέπει να νιώθει οδηγός ή δάσκαλος αναφορικά με το μικρό όχι «αφεντικό». Αντί, λοιπόν, να το μαλώνετε που δεν πρόσεξε τον αδερφό ή την αδερφή του, πρέπει να το ενθαρρύνετε να του μαθαίνει πράγματα.

JasonLee1

Κοινά παιχνίδια: Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα μικρά παιδιά δεν έχουν μάθει να μοιράζονται. Ένας καλός τρόπος για να τους το μάθετε είναι μέσα από το παιχνίδι. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, παραδείγματος χάριν, που να ανταποκρίνεται στις ηλικίες των παιδιών, θα τα μάθει να μοιράζονται, να γελούν και να διασκεδάζουν μαζί –άλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός. Μάλιστα, καλό είναι να επιλέγετε παιχνίδια που δεν δίνουν έμφαση στον νικητή, αλλά στον ηττημένο (π.χ. ο ηττημένος θα επιλέξει τι ταινία θα δείτε το βράδυ)!

Οι δουλειές του σπιτιού: Να καλείτε τα παιδιά, ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών, να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, π.χ. στο μαγείρεμα ή το μάζεμα των παιχνιδιών. Κάντε το, όμως, όχι με τρόπο τυπικό αλλά σαν παιχνίδι (π.χ. όσο πιο γρήγορα μαζέψετε τα δωμάτιά σας, τόσο πιο γρήγορα θα πάμε βόλτα). Έτσι τα παιδιά θα μάθουν να μοιράζονται ευθύνες και υποχρεώσεις, ενώ θα αναπτύξουν πιο εύκολα πνεύμα συνεργασίας!

Προσωπικός χώρος: Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά καθώς μεγαλώνουν τα αδέρφια, να έχουν – εφόσον αυτό είναι εφικτό – τον προσωπικό τους χώρο στο σπίτι, για να διαφυλάττουν εκεί την ιδιωτικότητά τους. Ακόμα κι αν τα αδέλφια χρειάζεται να μένουν στο ίδιο δωμάτιο, μπορεί αυτό να διαμορφωθεί έτσι, ώστε να μπορούν κάπως να απομονώνονται (π.χ. με ένα παραβάν).

family_kids_0031

Πηγή : www.superdad.com

 

iFeelKidwww.ifeelkid.grkids internet radio

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας