ifeelkid

From the blog

bullying_Spr2010nws_pg1image

Τι είναι το bullying;

Το έχουμε δει σε ταινίες σίγουρα… κάποιες φορές μια ομάδα παιδιών να παρενοχλεί, να κτυπά, να παραβιάζει κάποιο παιδί που συνήθως αντιδρά φοβισμένα ή δεν αντιδρά καθόλου. Ντρέπεται, φοβάται να το πει στους γονείς και τους δασκάλους και υπομένει μια συμπεριφορά που τον τρομάζει και τον στενοχωρεί.

To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα . Σκοπός της είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται.

Πως εκφράζεται;
Σωματικός εκφοβισμός είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές κλπ. Λεκτικός εκφοβισμός είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις, τα σεξουαλικά σχόλια κοκ. Κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η απομόνωση από την ομάδα κλπ. Επίσης υπάρχει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κοκ.

bulling 1

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος εκφοβίζει τους άλλους. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει υποστεί ο ίδιος εκφοβισμό και να εκτονώνει κατά κάποιο τρόπο το θυμό του εκφοβίζοντας άλλους. Ή μπορεί μέσα απ’ αυτό να νιώθει ανώτερος απ’ τους άλλους, να αισθάνεται ότι έχει ισχύ και εξουσία. Ίσως ακόμη να το κάνει για να τραβήξει την προσοχή, πιστεύοντας ότι θα γίνει δημοφιλής ή ότι θα τον βοηθήσει να ενταχθεί σε κάποια παρέα.
Για όποιο λόγο κι εάν γίνεται Το bullying δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά.

 

JJ9O9a6mwrAZeG_5To1qgxjgUKQ

6η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που πέφτουν θύματα του σχολικού εκφοβισμού έχουν συνήθως είτε υπερπροστατευτικούς είτε υπερβολικά αυστηρούς γονείς!
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής ψυχολογίας Ντίτερ Βόλκε «όταν μιλάμε για bulling όλοι αναζητούμε τις αιτίες στο σχολικό περιβάλλον, όμως στην πραγματικότητα, το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι».
Και ενώ ο ίδιος εκτιμούσε ότι τα παιδιά που έχουν πολύ αυστηρούς γονείς είναι πιο πιθανό να υποστούν το bulling, διαπίστωσε με έκπληξη –όπως ομολογεί- πως και εκείνα που έχουν υπερβολικά προστατευτικούς γονείς κινδυνεύουν εξίσου! Όπως λέει αν και η υποστήριξη, η αυξημένη επίβλεψη και η συμμετοχή των γονιών μειώνουν τις πιθανότητες τα παιδιά τους να εμπλακούν σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, η υπερπροστατευτικότητα αυξάνει τον κίνδυνο!


Τι κάνουμε λοιπόν για να το αντιμετωπίσουμε;

● Μην το κρατάς μυστικό. Πες το σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι και ζήτησε τη βοήθειά του. Μπορεί να είναι ο γονιός σου, ένας δάσκαλος, ο διευθυντής του σχολείου, ο προπονητής σου.

● Όταν δέχεσαι τέτοια συμπεριφορά, μείνε ήρεμος. Προσπάθησε να μη δείξεις θυμό ή φόβο. Τα άτομα που ασκούν εκφοβισμό αποζητούν την αντίδρασή του θύματος. Τους αρέσει να βλέπουν ότι σε αναστατώνουν. Αν δεν αντιδράς όπως περιμένουν, μπορεί να βαρεθούν και να σταματήσουν.

● Αγνόησε αυτούς που σε εκφοβίζουν. Όσο δεν νιώθεις άσχημα μ’ αυτά που σου κάνουν ή σου λένε, τόσο τους αποδυναμώνεις.

● Γίνε μέλος μιας ομάδας. Έτσι θα κάνεις νέους φίλους και θα έχεις μεγαλύτερη υποστήριξη.

● Μην αντεπιτίθεσαι. Είναι επικίνδυνο για σένα και συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μείνε κοντά σε άλλους, προστάτεψε τον εαυτό σου και ζήτα βοήθεια από έναν ενήλικα.

● Προσπάθησε να αποφεύγεις καταστάσεις όπου μπορεί να είσαι εκτεθειμένος σε εκφοβισμό. Για παράδειγμα, απέφυγε περιοχές του σχολείου όπου δεν υπάρχουν πολλοί μαθητές ή δάσκαλοι. Μην μένεις μόνος στις τουαλέτες ή στα αποδυτήρια. Κάθισε κοντά στον οδηγό του σχολικού λεωφορείου. Μην φέρνεις ακριβά αντικείμενα ή πολλά χρήματα στο σχολείο. Κάθισε μαζί με άλλους φίλους στο φαγητό. Μείνε κοντά στους φίλους σου ή στο δάσκαλό σου στα σχολικά διαλείμματα.

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολής Γονέων.

Πηγή:  http://www.psychotherapeia.net.gr/

 

iFeelKid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας