Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό και πιο εύκολο από το να δώσεις στο παιδί σου αγάπη. Να του δείξεις ότι το αγαπάς όπως είναι γι’ αυτό που είναι, άλλωστε είναι μοναδικό και εσείς είστε αυτοί που θα το κάνετε να νιώσει μοναδικό. Πολλές φορές δείχνουμε και δίνουμε την αγάπη μας σαν επιβράβευση για κάτι αυτό ίσως όμως να έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε πιο αγχώδη παιδιά παρά ευτυχισμένα. Σίγουρα χρειάζεται και η επιβράβευση αλλά με κάτι άλλο.
Δώστε του χώρο και χρόνο να μάθει να αντιμετωπίζει ότι συμβεί και όχι να προσπαθείτε πάντα να λύσετε εσείς το οτιδήποτε. Μην καλύπτετε λάθη που μπορεί να έχει κάνει ρίχνοντας το φταίξιμο αλλού, δεν φταίνε άλλωστε πάντα οι άλλοι. Σε όλα τα πράγματα πρέπει να ξέρει ότι όταν κάτι κάνουμε έχει αντίκτυπο κάπου και πολλές φορές και σ’ εμάς τους ίδιους και πρέπει πάλι εμείς να το διορθώσουμε.
Είναι καλό από μικρό να προσπαθήσουμε να το μάθουμε να γίνει ανεξάρτητο. Όσο λιγότερο μας χρειάζεται από μικρό τόσο καλύτερα θα μπορεί να διαχειριστεί και την ζωή του στο μέλλον. Σίγουρα αργότερα μπορεί να μην μας αρέσει να μην μας έχει τόσο ανάγκη αλλά είναι για το καλό του. Αφήστε το κάποιες φορές να ντύνεται μόνο του, να τρώει χωρίς να το ταΐζετε, να διαβάζει χωρίς εσάς από πάνω του. Ακόμη κι αν στην αρχή κάνει λάθη, δώστε του μια δεύτερη ευκαιρία. Κανένα παιδί δεν έμαθε αμέσως να δένει τα κορδόνια του. Περιμένετε λοιπόν με υπομονή να το κάνει ενθαρρύνοντάς το.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθει συνυπάρχει σε ένα κοινωνικό σύνολο. Είναι κάτι που μπορείτε να του μάθετε κι εσείς. Πρέπει να του δείξετε ότι το ακούτε, να το αφήσετε να εκφράσει τα θέλω του αλλά να τα εντάξει και μέσα σε ένα σύνολο, άλλωστε δεν είναι μόνο του. Αν μάθει να εκφράζει αυτά που θέλει αλλά και να δέχεται τα θέλω των υπολοίπων.
5. Τα λάθη μας μαθαίνουν
Είναι πολύ απλό να μάθουμε από τα λάθη μας. Να μάθουμε να μην φοβόμαστε να τα παραδεχτούμε και να ζητήσουμε συγνώμη για κάτι που κάναμε. Όταν παράδειγμα κάνει κάτι το οποίο όμως συμβεί άθελα του μην το μαλώσετε, συζητήστε το και δώστε του να καταλάβει τι έγινε για να μην το ξανακάνει. Έτσι θα μάθει να μην φοβάται να πει τι έγινε και θα ξέρει πότε πρέπει να ζητήσει συγνώμη.
6. Δώστε του χρόνο να πειραματιστεί
Ο πιο γνωστός παιδαγωγός του 20ού αιώνα Ζαν Πιαζέ έλεγε: «Για να μάθει κάτι ένα παιδί, θα πρέπει να το κατασκευάσει από την αρχή, να το επανεφεύρει». Αν το βοηθήσετε να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του και να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα θα διαπιστώσει τι πραγματικά του αρέσει. Ναι, συχνά τα λυπόμαστε για το βαρύ τους πρόγραμμα ή είμαστε πολύ κουρασμένοι για να ασχοληθούμε μαζί τους και τα αφήνουμε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό όμως σίγουρα δεν τα βοηθάει να ανακαλύψουν οποιοδήποτε ταλέντο. Μόνο να συνειδητοποιήσουν πόσο πολύ πλήττουν!
7. Χαρείτε τη ζωή σας και χαρείτε την μαζί του
Είναι λάθος να φορτώνουμε στο παιδί δικές μας επιλογές και να θεωρούμε αυτό υπεύθυνο για ότι δεν κάναμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε. Άλλωστε το παιδί ήταν δική μας επιλογή. Αν μεγαλώσει με την αίσθηση πως οι γονείς ό,τι έκαναν το έκαναν από καθήκον, τότε θα βλέπουν τις σχέσεις μόνο σαν καθήκον. Όμως οι σχέσεις περιέχουν, εκτός από υποχρεώσεις, και δεκάδες συναισθήματα. Μάθετε λοιπόν να γελάτε, να περνάτε καλά με τους φίλους σας, χωρίς βέβαια να κλέβετε από το χρόνο των παιδιών σας, να ασχολείστε με αυτά που σας αρέσουν. Κάντε ποδήλατο μαζί τους, διασκεδάστε, μοιραστείτε τη χαρά σας. Δεν υπάρχει πιο ιδανικό μοντέλο για ένα ευτυχισμένο παιδί από έναν ευτυχισμένο γονιό.