Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι μεγαλώνουν όλα τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο. Αυτό δεν είναι απολύτως αληθινό όμως συνήθως κάνουν σοβαρή προσπάθεια ίσων ευκαιριών και δικαιοσύνης μέσα στην οικογένεια. Είναι λοιπόν πραγματικά αξιοπερίεργο πως σε κάποιες περιπτώσεις (όλοι γνωρίζουμε τέτοια παραδείγματα) δύο παιδιά που μεγάλωσαν στην ίδια οικογένεια να τραβούν εντελώς διαφορετικούς δρόμους και ως ενήλικες ο ένας να τα καταφέρνει θαυμάσια στη ζωή, ενώ ο άλλος να βιώνει διαρκώς προβλήματα και αποτυχίες.
Η λογική απορία είναι «στην ίδια οικογένεια μεγάλωσαν, πως είναι τόσο διαφορετικοί;»
Τι συνέβη λοιπόν και ενώ δικαίως όλα θα έπρεπε να εξελίσσονται πανομοιότυπα για τα παιδιά μας να διαπιστώνουμε ότι η ζωή του ενός είναι τελείως διαφορετική από του άλλου; Φταίει η μοίρα του ανθρώπου, η καλή ή η κακή του η τύχη ή μήπως κάτι άλλο ευθύνεται για τη μελλοντική του εξέλιξη;
Η απάντηση κρύβεται στην ερμηνεία που δίνει κάθε άνθρωπος στα γεγονότα της ζωής του αλλά και στο κίνητρο που προκύπτει όταν αισθανθείς ότι «αυτό που ζω δεν μου αρέσει και θα βρω πάση θυσία τον τρόπο να το αλλάξω».
Εάν για παράδειγμα, αποφασίσεις να πιστέψεις «αυτή είναι η μοίρα μου και δεν μπορώ να ξεφύγω» έχεις δίκιο. Αν έρχεσαι από μια οικογένεια με περιστατικά βίας του πατέρα προς τη μητέρα ή και τα παιδιά, μπορείς να κάνεις τα ίδια ως ενήλικος στα παιδιά σου ή να φτιάξεις μια οικογένεια που η αγάπη κυβερνά. Όταν ερμηνεύσεις ένα γεγονός και αποφασίσεις «αυτό που συμβαίνει δεν μου ταιριάζει, δεν το θέλω, όμως θα το χρησιμοποιήσω για να μάθω κάτι καινούργιο ώστε μετά να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο» έχεις και πάλι δίκιο και πιθανότατα αυτό θα συμβεί.
Συνήθως οι πρώτες ερμηνείες που έρχονται στο μυαλό έρχονται από τον «αυτόματο πιλότο» και δεν είναι οι καλύτερες παρ’ όλο που μοιάζουν λογικές και αληθινές.
Ας δούμε και ένα άλλο καθημερινό παράδειγμα. Αν η δασκάλα κάνει παρατήρηση στον γιο σας και εκείνος στεναχωρηθεί έχετε να διαλέξετε μεταξύ διαφορετικών ερμηνειών για να τον βοηθήσετε να προχωρήσει μπροστά. Αντί να του πείτε ότι δεν διαβάζει αρκετά (στα ’λεγα εγώ αλλά δεν με άκουγες!) ή ότι δεν συμπεριφέρεται σωστά και να το τιμωρήσετε, πείτε του ότι η δασκάλα το αγαπά και νοιάζεται τόσο πολύ για εκείνον που επιλέγει να του κάνει παρατήρηση γιατί το εμπιστεύεται και γνωρίζει πόσες δυνατότητες έχει. Είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον της δασκάλας που την παρακίνησε να το επιπλήξει και όχι ο θυμός ή η απογοήτευσή της.
Η ερμηνεία που δίνεις στα γεγονότα σε βοηθάει όχι μόνο να τα αντέχεις και να τα ξεπερνάς, αλλά να κερδίζεις σημαντική εμπειρία παίρνοντας τα μαθήματα που μας δίνει διαρκώς η ζωή.
Ξεκινήστε ως γονείς από τον ίδιο τον εαυτό σας και δώστε το παράδειγμα και στα παιδιά σας. Μάθετέ τα με υπομονή να γίνουν οι νέοι Σέρλοκ Χολμς και να ανακαλύψουν τον θησαυρό των εναλλακτικών οπτικών και ερμηνειών για όσα τους συμβαίνουν. Όταν μέσα από αυτό το παιχνίδι «θησαυρού» φτάσετε σε μια ερμηνεία που θα κάνει το παιδί να αισθάνεται Δύναμη και Ενέργεια να προχωρήσει μπροστά, επιλέξτε την.
Η μοίρα του ανθρώπου δημιουργείται στο εδώ και τώρα, δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Οι ερμηνείες που δίνετε δημιουργούν τις αποφάσεις που θα πάρετε εσείς και τα παιδιά και στη συνέχεια σας οδηγούν σε συναισθήματα, συμπεριφορές, πράξεις και αποτελέσματα.
Εφόσον μας δόθηκε το δώρο του «δημιουργού» στην ίδια τη ζωή μας, ας εκμεταλλευτούμε την ικανότητα που έχουμε να χρησιμοποιούμε θετικά το μυαλό μας για να ζήσουμε τη ζωή όπως μας αξίζει.
ifeelkid team
kids internet radio