Δυστυχώς κανείς δε σου δίνει το manual της πατρότητας. Αν και να σου το έδιναν το πιο πιθανό είναι να μην το έδινες πολλή σημασία αφού ως γνωστό εμείς οι άντρες τα καταφέρνουμε και χωρίς τις οδηγίες χρήσης.
Είναι φυσιολογικό στην αρχή να φοβάται κανείς ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου ρόλου ως μπαμπάς, ή δεν θα μπορέσει να είναι όπως ιδανικά θα ήθελε να είναι, ότι θα κάνει κάποιο λάθος, ότι δεν θα τα καταφέρει, κλπ. Είναι άγχη και σκέψεις/προβληματισμοί που τα αποκτάς αυτόματα από τη στιγμή που μαθαίνεις ότι η καλή σου είναι έγκυος στο παιδί σου. Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα interview για μια καινούρια δουλειά. Τα πράγματα είναι απλά, το μπέρδεμα είναι να το καταλάβεις.
Αφιέρωσε χρόνο
Μην ξεπετάς το παιδί σου. Ο χρόνος κυλάει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Αφιέρωσε χρόνο μαζί του και προσπάθησε αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός και όχι απαραίτητα ποσοτικός.
Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι
Μέρα με τη μέρα φαίνονται όλα πιο εύκολα. Μπορεί ορισμένοι να έχουν αντίθετη άποψη αλλά σιγά σιγά παίρνεις το κολάι και αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αντοχές. Δε λένε ότι η επανάληψη είναι ο πατέρας της μαθήσεως;
Μην είσαι ο πατέρας που είναι απών
Είναι ένα από τα λάθη που πιθανά κάνουμε όλοι κάποια στιγμή, φοβούμενοι τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που φαντάζουν βουνό. Μην πέσεις στη λούμπα του ότι αρκεί να κάνεις το χρέος σου ως άντρας εξασφαλίζοντας τα προς το ζην με τη δουλειά σου. Εντάξει είσαι κουρασμένος αλλά το ίδιο κουρασμένη – ίσως και περισσότερο- είναι η μαμά. Και σε καμία περίπτωση μη θεωρήσεις ότι αυτό είναι το σωστό επειδή το ίδιο έκανε ο δικός σου πατέρας. Υπάρχουν πολλά καλά από την ελληνική παράδοση που αξίζει να συνεχίσουμε, αλλά ο διαχωρισμός καθηκόντων κατά την ανατροφή των παιδιών σίγουρα δεν είναι ένα από αυτά.
Δώσε ένα χέρι βοηθείας
Μη θεωρείς κάποια πράγματα ως δεδομένες αρμοδιότητες της μαμάς, αλλά μοιράσου τα καθήκοντα. Προσπάθησε να συμμετέχεις σε όσα περισσότερα μπορείς και μοιράσου και εσύ κάποιες αρμοδιότητες: μπορείς να αλλάξεις την πάνα του μωρού, να το κάνεις μπάνιο, να πάτε βόλτα οι 2 σας, ακόμα και να το ταΐσεις (αν θηλάζει η γυναίκα σου και στο επιτρέπει η ίδια μπορείς κάλλιστα να δώσεις το μητρικό σε μπουκάλι).
Γίνε το στήριγμα της συντρόφου σου
Στοργή και φροντίδα δε χρειάζεται μόνο το νέο μέλος που έχει έρθει στον κόσμο αλλά και η γυναίκα σου. Εμψύχωσέ την και αν χάσει το κουράγιο και την αυτοπεποίθηση της και κάνε την να χαλαρώσει βρίσκοντας τρόπους απόδρασης από την καθημερινότητα.
Η αγάπη κατακτά τα πάντα
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο και βγαλμένο από την ταινία “Δράκουλας” του Φράνσις Φορντ Κόπολα, αλλά αν είναι κάτι που πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας είναι ό,τι και αν κάνουμε, όπως και αν νιώθουμε οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με αγάπη τα παιδιά. Αν είσαι νευριασμένος προσπάθησε αντί να φωνάξεις, να δώσεις αγάπη. Αν το παιδί είναι αναστατωμένο προσπάθησε πάλι να το αντιμετωπίσεις με αγάπη. Και γενικά προσπάθησε να δείχνεις την αγάπη σου εκεί που δεν το περιμένει.
*Οι παραπάνω συμβουλές προς τους γονείς δίνονται μόνο ως προτάσεις. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για οτιδήποτε σας προβληματίζει ή για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο μωρό σας.
Κείμενο: Σταύρος Σταυρινός
Πηγή: superdad.gr