ifeelkid

From the blog

9ee28f01f100eeeb1372f6866ddd0d3a_XL

Είναι αλήθεια ότι οι χελώνες ζουν πολλά χρόνια; Τι συνήθειες έχουν;

Ας πούμε λίγα πράγματα για να τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Η χελώνα  είναι ερπετό. Χαρακτηριστικό τους ο οστέινος θώρακας (Χέλυο) για να προστατεύει τη σαρκώδη γλώσσα και την απουσία δοντιών. Υπάρχουν χερσαίες, θαλάσσιες και αμφίβιες χελώνες. Ζουν και σε εύκρατα και σε τροπικά κλίματα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των χελωνών είναι το καβούκι τους, το οποίο προστατεύει το σώμα τους.

Οι χελώνες αναπαράγονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Γεννούν αυγά τα οποία αφήνουν σε τρύπες τις οποίες σκάβουν. Οι χελώνες στη συνέχεια δεν έχουν καμιά σχέση με τα μικρά τους, τα οποία μεγαλώνουν μόνα τους.

Οι χερσαίες χελώνες ζουν αποκλειστικά στην ξηρά και υπάρχουν σήμερα περίπου 50 είδη. Γενικώς δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη αλλά ο πληθυσμός τους έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω του ανθρώπου.

 

images

Θαλάσσιες Χελώνες

Τα άκρα τους είναι σαν πτερύγια και ο θώρακας τους πολύ πεπλατυσμένος. Επίσης αναπνέουν με πνεύμονες. Τρέφονται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα. Πάντα επιστρέφουν στην παραλία όπου οι ίδιες γεννήθηκαν για να γεννήσουν. Η γονιμοποίησή τους γίνεται τους θερινούς μήνες και γεννούν περισσότερα αυγά από τις χερσαίες και η απόθεσή τους γίνεται τμηματικά. Σκάβει στην άμμο των παραλιών και εναποθέτει μέσα στην λακκούβα 100-120 αυγά κατά τη διάρκεια της νύκτας, η θερμότητα του ήλιου βοηθά στην εκκόλαψη των αυγών. Τα αυγά έχουν το μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ πονγκ και παραμένουν στην φωλιά για 50-60 ημέρες. Όταν εκκολαφθούν οι μικρές χελώνες κατευθύνονται προς το μέρος που υπάρχει φως.

Οι δερματοχελώνες είναι οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες, με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 2,50 μέτρα και με βάρος που ξεπερνά τα 500 κιλά και θεωρείται περισσότερο απειλούμενο είδος από την καρέτα-καρέτα.

Οι χελώνες Caretta Caretta είναι ένα από τα παλαιότερα είδη στον κόσμο. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι γνωστές από τουλάχιστον 130 εκατομμύρια έτη πριν και μερικά απολιθώματα μπορούμε να τα χρονολογήσουμε ακόμη και από 200 εκατομμύρια έτη πριν. Οι πρώτες θαλάσσιες χελώνες ζούσαν ταυτόχρονα με τους δεινόσαυρους, αν και τα 8 είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν και ζουν σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά από το χρόνο των δεινόσαυρων και χρονολογούνται από μόνο 60 εκατομμύρια έτη πριν.

Δεδομένου ότι οι παραλίες στη Ζάκυνθο είναι τόσο σημαντικές για την επιβίωση της χελώνας, το 1999 ένα εθνικό θαλάσσιο πάρκο (Ε.Θ.Π.Ζ.) καθιερώθηκε και αυτό ήταν το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα. Ο σκοπός του Ε.Θ.Π.Ζ. είναι να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού και να εξασφαλίσει την προστασία των βιότοπων της άγριας φύσης. Οι υπεύθυνοι δουλεύουν ακούραστα για να εννημερώσουν τους τουρίστες και το κοινό για την άγρια φύση στην περιοχή και ειδικά για τις χελώνες Caretta Caretta και επιτηρούν τις παραλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι φωλιές χελωνών παραμένουν προστατευμένες και άθικτες. Έτσι οι χελώνες έχουν την καλύτερη πιθανότητα να εκκολάψουν. Με κοινή συνεργασία θα είναι δυνατό για τις χελώνες και τους ανθρώπους να μοιραστούν αρμονικά τις παραλίες.

×ÅËÙÍÅÓ ÔÇÓ ÈÁËÁÓÓÁÓ - CARRETTA-CARETTA - ËÁÑÁ

Καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσετε στη σωτηρία της χελώνας

 

-Πάρτε στο σπίτι τα σκουπίδια σας – μην τα αφήσετε στην παραλία! Οι πλαστικές τσάντες, τα μπαλόνια και άλλα απορρίματα μπορούν να μπερδέψουν τις χελώνες και να τα θεωρήσουν τρόφιμα και μόλις τα φάνε, να ασφυκτιήσουν ή να δηλητηριαστούν (όχι και ο καλύτερος τρόπος για να πεθάνει μια χελώνα).

-Να είστε προσεκτικοί όταν τοποθετείτε τις ομπρέλες στην παραλία – ελέγξτε ότι δεν τις βάζετε σε μια φωλιά χελωνών και ότι τις βγάζετε τη νύχτα.

-Χαλάστε τα κάστρα από άμμο που έχετε φτιάξει καθώς φεύγετε δεδομένου ότι μπορούν να αποδείχθούν ένα τεράστιο εμπόδιο στα μωρά των χελωνών που αγωνίζονται να βρούν τη θάλασσα. Απλά σκεφτείτε – να ρίχνεις τα κάστρα μπορεί να είναι τόσο διακεδαστικό όσο και να τα φτιάχνεις!

-Προσπαθήστε να μην πάρετε τα κατοικίδιά σας στις παραλίες που ξέρετε ότι υπάρχουν χελώνες – μπορεί να ενοχλήσουν τις φωλιές. Παρ’ όλα αυτά εάν είναι αναπόφευκτο κρατήστε τα σκυλιά σε ένα λουρί.

-Μην οδηγείτε ή παρκάρετε στην παραλία – αφού αυτό μπορεί να συντρίψει τις φωλιές και τις χελώνες. Επίσης σεβαστείτε ότι τα θαλάσσια σπορ είναι περιορισμένα σε πολλές παραλίες.

-Μην πηγαίνετε στις παραλίες τη νύχτα, αφού η παρουσία σας και ο θόρυβος μπορεί να αναστατώσει τις χελώνες που μπορεί να σταματήσουν την προσπάθειά τους στη γέννηση των αυγών τους και να γυρίσουν πίσω στη θάλασσα.

-Εάν μένετε κοντά σε μια παραλία όπου υπάρχει φωλιά χελωνών, σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει τις κουρτίνες και τα εξωτερικά φώτα τη νύχτα έτσι ώστε οι χελώνες να μην ταράζονται – δεδομένου ότι ακολουθούν το φως του φεγγαριού για να βρούν τον δρόμο τους πίσω στη θάλασσα.

-ΜΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ τα νεοσσά στο νερό, ακόμα κι αν εμφανίζονται. Πρέπει να λυγίσουν και να τεντώσουν τους μυς τους προτού μπορέσουν να κολυμπήσουν – και αν προσπαθήσετε να βοηθήσετε πιέζοντας ή σπρώχνοντας μπορεί η δύναμή σας να αποδειχθεί μεγαλύτερη απο όσο αντέχουν τα μωρά των χελωνών.

-Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για τις χελώνες και επισκεφτείτε το κέντρο άγριας φύσης στην παραλία Γέρακας. Πείτε στους φίλους σας για τις όμορφες χελώνες Caretta Caretta και την κατάστασή τους.

-Εάν δείτε μια χελώνα να κολυμπάει στη θάλασσα από τις ακτές της Ζάκυνθου, απολαύστε τη στιγμή και σκεφτείτε το γεγονός ότι ένα τέτοιο αρχαίο είδος, κολυμπά στα καθαρά ήρεμα νερά, ανίδεο στο γεγονός ότι αντιμετωπίζει την εξάλειψη χάρι στην ανθρώπινη επέμβαση.

MesinaKareta

 

ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓ ΕΛΕΝΗ 182 ετών η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο.

Το αρχαιότερο εν ζωή μέλος του ζωικού βασιλείου φαίνεται να είναι μια χελώνα, ο Τζόναθαν, που ζει στο νησί του Νότιου Ατλαντικού, Αγία Ελένη από το 1882. Από τις τρεις χελώνες που έφτασαν στο νησί εκείνη τη χρονιά, ο Τζόναθαν είναι ο μοναδικός που έχει επιβιώσει. Όπως εκτιμάται, κατά την άφιξή του ήταν ήδη τουλάχιστον 50 χρόνων, έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι σήμερα είναι το λιγότερο… 182 ετών!

Είναι ο αρχαιότερος κάτοικος του νησιού και πολλοί ισχυρίζονται πως είναι και η αρχαιότερη χελώνα εν ζωή στον κόσμο, αφήνοντας πίσω την προηγούμενη κάτοχο του τίτλου, μια τεράστια χελώνα Γκαλαπάγκος, που πέθανε το 2005 στην Αυστραλία σε ηλικία “μόλις” 175 ετών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής τουρισμού του νησιού, ο Τζόναθαν ανήκει στην κυβέρνηση της Αγίας Ελένης και ζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κατοικία του κυβερνήτη, γνωστή ως ‘Plantation House’, μαζί με άλλες πέντε – κατά πολύ νεότερές του – χελώνες.

Φαίνεται να είναι τυφλός από το ένα μάτι, αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Παραμένει αρκετά δραστήριος και του αρέσει να τραβάει την προσοχή. Και το σημαντικότερο: οι ντόπιοι λένε ότι, παρά την ηλικία του, έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας ώστε να ζευγαρώνει τακτικά με τρεις νεότερες θηλυκές χελώνες.

 

iFeelKid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας