«Γιατί ο μπαμπάς τρώει 2 πίτες με γύρο και εγώ 1;»
Ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όπου τα αγόρια ταυτίζονται με τον μπαμπά και τα κορίτσια με τη μαμά, «αντιγράφουν» και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Τρώει ο μπαμπάς πολύ ψωμί με το λαδερό, το όσπριο και τη σαλάτα;
Θα φάει και ο μικρός.
Μάλιστα αντιγράφουν ακόμα και τις κινήσεις των χεριών!
Ο μπαμπάς και η μαμά λειτουργούν και θα λειτουργούν πάντα ως πρότυπα.
Γι’ αυτό και ο θεμελιώδης κανόνας είναι να έχουμε πρωτίστως εμείς ως γονείς σωστή και ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά. Κοριτσάκια τα οποία βλέπουν τη μαμά να βρίσκεται μόνιμα σε μία κατάσταση δίαιτας, παρουσιάζουν άρνηση στην κατανάλωση τροφής, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα λόγια της μαμάς, «Προσέχω για να μην παχύνω…».
Τι κάνουμε για να αποφύγουμε ακραίες καταστάσεις και συμπεριφορές:
- Εξηγούμε στο αγοράκι μας ότι το σώμα του πεινάει λιγότερο απ’ ότι του μπαμπά, διότι είναι μικρό ακόμα. Όταν μεγαλώσει και ψηλώσει, τότε μπορεί η κοιλίτσα να ζητάει περισσότερο φαγητό.
- Αν η κόρη μας δεν τρώει, διότι βρισκόμαστε εμείς σε «δίαιτα», τότε της εξηγούμε ότι η μαμά όταν ήταν μικρή έτρωγε όλο της το φαγητό, γι’ αυτό και μπόρεσε να μεγαλώσει να γίνει μαμά και να κάνει παιδιά. Αν δεν τρώμε το φαγητό μας δε θα είμαστε δυνατές για να μεγαλώσουμε και να κάνουμε κι εμείς παιδιά».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν πρέπει αν ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι έξυπνα!
Τους δίνουμε πάντα λογικές και πρακτικές εξηγήσεις.
Αν πούμε στο παιδί «να τρως σωστά για να έχεις καλή υγεία», ηχεί στα αυτά του ως κάτι γενικό και αόριστο.
Ενώ αν του πούμε «να τρως σωστά για να σκέφτεσαι γρήγορα στα διαγωνίσματα ή για να βγαίνεις πρώτος στο τρέξιμο», αυτό έχει νόημα…!
Προσοχή την αντιγραφή στη διατροφή λοιπόν.
iFeelKid team
kids internet radio