«Μπορώ να τρώω και γλυκά και λουκανικάκια. Όλοι μου λένε ότι είμαι αδύνατος!»
Κι όμως δεν είναι έτσι! Αδύνατος δεν σημαίνει και υγιής…
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου παιδιά κανονικού βάρους ή λιποβαρή έχουν αυξημένους δείκτες γλυκόζης και λιπιδίων του αίματος. Αν αποκλείσουμε παθολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να έχουν κληρονομικό υπόβαθρο (π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου I ή υπερχοληστερολαιμία), τότε ο υπαίτιος είναι η κακή διατροφή.
Αυτό που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι η παρακάτω συνάρτηση:
Κακή διατροφή → αυξημένη γλυκόζη και λιπίδια αίματος → σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, λιπώδες ήπαρ
Τι πρέπει να προσέχουμε:
- Δίνουμε στο παιδί άλευρα και προϊόντα σίτου ολικής άλεσης ή σίκαλης (π.χ. ψωμί τοστ ή τορτίγια ολικής άλεσης)
- Αποφεύγουμε να δίνουμε μπάρες δημητριακών ως ενδιάμεσο σνακ. Αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος.
- Κάνουμε σωστή κατανομή του αμύλου μέσα στη μέρα. Το χρησιμοποιούμε γεύμα-παρά-γεύμα.
- Αγοράζουμε άπαχα και υψηλή ποιότητας κρέατα και αλλαντικά
- Αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.
Από την ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν τέτοια προϊόντα. Φροντίζουμε μόνο να μην περιέχουν γλυκαντικά (π.χ. επιδόρπιο γιαουρτιού με γλυκαντικά).
- Τα γλυκά και τα τυποποιημένα τρόφιμα έχουν θέση στο μενού 1-2 φορές την εβδομάδα.
Βασιζόμενοι στους απλούς αυτούς κανόνες, παρέχουμε στα παιδιά μας ποιότητα χωρίς όμως να τους στερούμε τη γεύση.
iFeelKid team
kids internet radio