Δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται ετησίως στον πλανήτη μας. Αποτελεί δημοφιλές ρόφημα, ενώ στην Ελλάδα ακούγεται όσο πουθενά αλλού το «πάμε για καφέ». Στη χώρα μας είμαστε ‘μερακλήδες’ καταναλώνουμε κατά κεφαλή 5.5 κιλά καφέ/ έτος. Η μέση παγκόσμια κατά κεφαλή κατανάλωση είναι 1.3 κιλά καφέ/ έτος. Ο καφές είναι συντροφιά μας το πρωί, στην εργασία, στην επαγγελματική συνάντηση, στο ερωτικό ραντεβού, στα ‘πολιτικά μαγειρέματα’. .
Μερικά θετικά του καφέ:
1. Δεν περιέχει θερμίδες αν δεν του προσθέσουμε τίποτα (ζάχαρη, γάλα, αλκοόλ κα). Χωρίς θερμιδικές ενοχές μπορείτε να πιείτε καφέ σε μια επίσκεψη, ένα επαγγελματικό meeting κα.
2. Η μέτρια κατανάλωση προστατεύει έναντι του Διαβήτη τύπου ΙΙ. Δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως γιατί, πάντως υπάρχει η υπόθεση των αντιοξειδωτικών του καφέ γι’ αυτή τη δράση. Πρόσφατα (Νοέμβριος 2011, J Agric Food Chem) εδείχθη ότι το καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ του καφέ αναστέλλει τη δράση ενός ανθρώπινου πολυπεπτίδιου υπεύθυνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ.
3. Και ο κανονικός και ο ντεκαφεϊνέ παρουσιάζουν ευεργετική επίδραση έναντι της λειτουργίας του ήπατος και των λιποκυττάρων (Χάρβαρντ 2011).
4. Η καφεΐνη του καφέ φαίνεται να αναστρέφει τη δράση και την παραγωγή συστατικών (πρωτεϊνικής φύσης) του εγκεφάλου που συνδέονται με την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Σε μελέτες (UCLA 2011) φαίνεται ότι η κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζ καφέ/ημέρα συνδέεται με μειωμένη έκπτωση εγκεφαλικής λειτουργίας.
5. Χωρίς να είναι γνωστός ο μηχανισμός, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον.
6. 200-800 mg καφεΐνης (2-5 φλιτζ καφέ) μπορεί να προάγουν την αθλητική επίδοση και τη βελτίωση της αντοχής (J Appl Phys 2008).
Είναι αλήθεια ότι ακόμα και 6 κούπες καφέ/ ημέρα δεν έχει αποδειχθεί ότι προξενούν κακό στην υγεία μας (Χάρβαρντ). Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί δεν είναι μόνο ο καφές που περιέχει καφεΐνη περιέχουν κι άλλα προϊόντα (τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα). Επίσης, όταν λέμε φλιτζάνι καφέ, η καφεΐνη που λαμβάνουμε εξαρτάται από το πόσο βαρύ τον έχουμε φτιάξει (πχ πόσες κουταλιές καφές αναλογούν στην κούπα) ή ποια ποικιλία καφέ πίνουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Προσοχή εγκυμονούσες ή θηλάζουσες μητέρες καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ (να μην ξεπερνούν την κατανάλωση 1 φλιτζ καφέ/ ημέρα). Επίσης, άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι καλό να πίνουν μειωμένες και αραιωμένες μερίδες καφέ. Όσοι πάσχουν από αυξημένη κακή χοληστερόλη καλύτερα να πίνουν φιλτραρισμένους καφέδες (φίλτρα βαμβακιού ή χάρτινα), γιατί έτσι παγιδεύονται τα διτερπένια που περιέχονται στον καφέ.
Απολαύστε το “Ο καφές” του Ορφέα Περίδη στο παρακάτω link:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Μέλος Ελεγκτικής Επιτροπής Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049
iFeelKid team
kids internet radio