ΥΛΙΚΑ:
Για την ζύμη:
- 3/4 κούπας βούτυρο-6 κσ ή 180 γρ περίπου
- 3 κσ νερό
- 1 κσ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 1 κσ ζάχαρη
- 1 μεγάλη τσιμπιά αλάτι
- 1 κούπα αλεύρι
Για την γέμιση:
- 1 πακέτο τυρί κρέμα
- 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- 1/4 και 1 κσ κούπας ζάχαρη
- 1 κσ χυμό λεμονιού
- 1 κγ ξύσμα λεμονιού
- 1 ώριμο μάνγκο
- 1 βανίλια
- λίγη άχνη για πασπάλισμα, και 2-3 φέτες μάνγκο προαιρετικά
ΟΔΗΓΙΕΣ:
- Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε μια φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά, για cheesecake, των 22 εκατοστών περίπου. Λαδώστε ελαφρά και αλευρώστε την.
- Ξεκινήστε φτιάχνοντας την ζύμη. Σε μια μικρή κατσαρόλα ενώστε όλα τα υλικά για την ζύμη-βούτυρο, νερό, ζάχαρη, λάδι και αλάτι-εκτός από το αλεύρι.
- Ζεστάνετε τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν, και φέρτε τα σε βρασμό. Αφήστε να βράσουν για 1-2 λεπτά, σβήστε την φωτιά, και ρίξτε μέσα όλο το αλεύρι. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει μια μπάλα το μείγμα και να ξεκολλήσει εντελώς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφήστε την στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
- Σε περίπου 5 λεπτά, η ζύμη σας θα έχει κρυώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να την ‘δουλέψετε’. Τοποθετήστε την μέσα στην φόρμα σας, και με τα δάχτυλα σας, απλώστε την να καλύψει όλο τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας σας. Θα είναι μαλακή και θα απλώνεται εύκολα. Τρυπήστε την με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία, και τοποθετήστε την στον φούρνο για 10 λεπτά, ώστε να ψηθεί μερικώς. Βγάλτε από τον φούρνο, και αφήστε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να φτιάξετε την γέμιση.
- Χαράξτε το μάνγκο σας στα 4, και αφαιρέστε την φλούδα τραβώντας την. Με ένα μαχαίρι, ξεκολλήστε την σάρκα από το κουκούτσι, και τοποθετήστε την στο μούλτι ή κόψτε την σε πολύ μικρά κομματάκια. Δεν θέλουμε να γίνει πουρές, οπότε στο μούλτι απλώς ‘χτυπήστε’ μια δυο φορές να κοπεί.
- Τοποθετήστε στο μπολ του μίξερ το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, το cream cheese, τα αυγά, την ζάχαρη, την κρέμα και την βανίλια. Χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε το μάνγκο, κι ανακατέψτε απαλά με σπάτουλα. Το μείγμα θα είναι αρκετά αραιό.
- Τοποθετήστε το μέσα στην τάρτα, προσέχοντας να μην ξεχειλίσει-θα περισσέψει λίγο ενδεχομένως. Τοποθετήστε το γλυκό στον φούρνο για 30 λεπτά, και όταν περάσει αυτός ο χρόνος, σβήστε τον φούρνο κι αφήστε μέσα το γλυκό για μια ώρα ακόμα. Μετά, βγάλτε το, αφήστε το να κρυώσει και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να το καταναλώσετε.
- Μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγη άχνη και 2-3 φέτες μάνγκο πριν το σερβίρετε. Διατηρείται στο ψυγείο.
Πηγή : www.gourmelita.com