ifeelkid

From the blog

cat-icecream

Γιατί…; Απαντήσεις σε παιδικά ερωτήματα

Γιατί η γλώσσα μας κολλάει στον πάγο;

Να μια πολύ καλή απορία… Γιατί η γλώσσα μας κολλάει στον πάγο ή και σε παγωμένο μέταλλο και όχι στο πλαστικό ή στο γυαλί;
Ας το πάρουμε από την αρχή για να το καταλάβουμε καλά. Η γλώσσα μας είναι πάντα υγρή, σε μια σταθερή θερμοκρασία, και περιέχει αρκετή ποσότητα νερού. Τώρα, όταν έρθει σε επαφή με κάποιο παγωμένο υλικό (με θερμοκρασία κάτω των 0 βαθμών Κελσίου), είναι πολύ πιθανόν να την κάνει να κολλήσει επάνω του, αν καταφέρει να παγώσει το νερό του σάλιου.  Η γλώσσα από τη μεριά της, αν δεν καταφέρει να συγκρατήσει τη θερμοκρασία της μέσω της συνεχούς παροχής αίματος, τότε θα παγώσει το σάλιο και θα μετατραπεί σε πάγο. Θα δημιουργηθεί λοιπόν ένα στρώμα πάγου μεταξύ της γλώσσας και του υλικού (παγάκι στην περίπτωσή μας), που θα κάνει τη γλώσσα να μην ξεκολλάει με τίποτα!

IMG_2154

Τώρα, το μέταλλο και το παγάκι, έχουν σχετικά μεγάλη θερμική αγωγιμότητα (ως θερμική αγωγιμότητα ορίζεται η χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης που προσδιορίζει την ευκολία ή δυσκολία διάδοσης της θερμότητας στο εσωτερικό ενός υλικού). Σε αντίθεση για παράδειγμα με το πλαστικό, με αποτέλεσμα να είναι ικανά να δημιουργήσουν αυτό το φαινόμενο.  Πολύ απλά, το πλαστικό δεν απορροφάει τη θερμότητα και δεν τη διαχέει στο υπόλοιπο “σώμα του”, με αποτέλεσμα να την κρατάει “τοπικά”, έχοντας ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας του σε εκείνο το σημείο! Ενώ το μέταλλο τη διαχέει στο υπόλοιπο σώμα του, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο τοπικά (στο σημείο επαφής) να ανέβει η θερμοκρασία.

Επομένως, προσοχή! Μπορεί να προκαλέσουμε κάποιο ατύχημα στον εαυτό μας!

 

ifeelkid team

www.ifeelkid.gr

kids internet radio

και μάθετε τα μηνιαία νέα μας